A nap témája: Homofóbia miatt elvenné hazánktól a helyreállítási pénzeket egy EP-s állásfoglalás

Úgy tűnik, az Európai Parlamentnek döntenie kell majd arról, hogy a pedofilellenes törvény homoszexualitást érintő módosításai kapcsán kaphat-e Magyarország uniós pénzeket. 

A Népszava birtokába került EP-állásfoglalás – amelyet Cyrus Engerer máltai szocialista képviselő nyújtott be – elfogadásával az Európai Parlament ,,a lehető leghatározottabban elítéli a magyar Országgyűlés által elfogadott törvényt, amely egyértelműen sérti az uniós értékeket, elveket és jogot”.

Az elfogadás előtt álló dokumentum arra figyelmezteti az Európai Bizottságot, hogy addig ne hagyja jóvá a Magyarországnak járó helyreállítási pénzeket és a 2021-2027 közötti költségvetésből finanszírozott projekteket, amíg nem nyer bizonyítást, hogy a források nem járulnak hozzá az alapvető emberi jogok megsértéshez.

Az EP-képviselő oroszországi propagandatörvényhez hasonlítja a magyar törvényt, illetve azt szorgalmazza, hogy az Európai Bizottság haladéktalanul tegyen jogi lépéseket és használjon fel minden rendelkezésére álló eszközt a jogsértés megakadályozására, legyen az a kötelezettségszegési eljárás felgyorsítása vagy az Európai Unió Bíróságának bevonásával a törvénymódosítás alkalmazásának azonnali felfüggesztése. Egyben felkéri a tagállamokat, hogy ha a biztosi testület elmulasztana határozott lépéseket tenni, éljenek a szerződés adta jogukkal és pereljék be Magyarországot az uniós bíróságon, valamint indítsanak keresetet ellene az Emberi Jogok Európai Bíróságán.

Ha az Európai Parlament elfogadja az állásfoglalást – ami előtt nyilván egy újabb komoly vita várható – akkor Orbán Viktor szeptemberben hallgatnák meg Strasbourgban. Tökéletes nyitány lenne számára a ’22-es országgyűlési választási kampányához.

(alfahir.hu)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Határ nyílik Kübekháza és Óbéba között

Jóváhagyta a román kormány a szerb–magyar–román hármas határnál található Kübekháza – Óbéba (Beba Veche) közúti határátkelő megnyitásáról szóló határozatot csütörtökön – közölte Mihai Constantin kormányszóvivő a héten.

Tovább olvasom »