A nap témája: Itthon a kórházi fertőzés felel leginkább a koronavírus terjedéséért

Magyarországon a regisztrált fertőzöttek mintegy negyede kórházi fertőzésként kapta el a koronavírust, és a halálesetek csaknem fele is ilyen intézményi fertőzés nyomán következett be – derült ki abból Müller Cecília országos tiszti főorvos leveléből, amelyet a Főpolgármesteri Hivatal bocsátott az Index rendelkezésére, az idősotthonokra vonatkozó kérdéseikre válaszként.

A levélben a tiszti főorvos asszony július 14-i levelében ezt írja:

A járvány kezdete óta az egészségügyi intézményekben nozokomiális járványhoz köthetően 1062 személynél igazoltak PCR-vizsgálattal COVID-19 fertőzést, közülük 260 fő ápolt hunyt el.

Mivel eddig a napig 4258 volt a regisztrált esetszám, és 595 áldozatot szedett a koronavírus-járvány, kijelenthető:

minden negyedik diagnosztizált beteg kórházi fertőzésként kapta el a kórt, és minden második áldozat is ennek következtében hunyt el.

A tiszti főorvos asszony főpolgármesternek küldött válaszleveléből egyébként az is kiderül, hogy 2020. július 12-ig összesen 33 idősotthonban, 13 budapesti, és 20 vidéki intézményben azonosítottak koronavírusos betegeket. Az országos összesítés értelmében 921 lakó és 137 dolgozó lett beteg, több mint felük már meggyógyult, viszont 140-en meghaltak.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink