A nap témája: Jobb véleménnyel vannak az EU-ról a magyarok, mint a kormányról

A magyarok 77 százaléka szerint csak olyan tagállamok jussanak uniós támogatáshoz, amelyeknek a kormánya tiszteletben tartja a jogállamot és a demokratikus elveket – írja a Népszava az Eurobarométer legfrissebb felmérése alapján.

A járvány utáni helyreállításra és gazdaságélénkítésre szánt uniós pénzek a magyarok 64 százaléka szerint segíteni fogják a koronavírus-járvány által okozott gazdasági és szociális károk enyhítését.

Azonban mindössze 28 százalékuk bízik benne, hogy a kormány megfelelően fogja felhasználni az uniós támogatást, szemben az európaiak átlagosan 44 százalékával.

Az összes megkérdezett közül a legnagyobb arányban (39 százalék) a magyarok és a szlovének vélekedtek úgy, hogy ebben a tekintetben egyáltalán nem bíznak meg a kormányukban.

Az ország és az Európai Unió jelenlegi helyzetével kapcsolatban a magyarok 15 százaléka mondta, hogy a dolgok helyes irányba mennek Magyarországon, míg 64 százalékuk ezzel ellentétes véleményt hangoztatott. Az Európai Unióról már jóval kedvezőbb véleménnyel vannak: 28 százalék szerint jól alakulnak a dolgok, 32 százalékuk szerint nem jól, 35 százalékuk szerint pedig se jól, se rosszul.

Rákérdeztek még a felmérésben a koronavírus-járvány kezelésére is, ebben a tekintetben is az EU nyújtott jobb teljesítményt a magyar emberek szerint: 49 százalékuk helyeselte Brüsszel oltóanyag-stratégiáját, míg a magyar kormányét csak 40 százalékuk. 66 százalék pedig egyetértett azzal az állítással, hogy a magyar állami szervek nem működtek kellőképpen átlátható módon a vakcinákkal kapcsolatban.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Közlekedő Tömeg: a tavalyinál is súlyosabb a MÁV járműhelyzete

A tavalyi mélypont után tovább csökkent a MÁV-Start üzemképes, a nem villamosított vasútvonalakat kiszolgáló dízel-motorvonatainak száma – írja közleményében a Közlekedő Tömeg Egyesület. A közérdekű adatigénylésére kiadott járműállományi adataiból kitűnik, a járműhiányra hivatkozva elrendelt vasútbezárások sem voltak képesek a MÁV dízeljármű-gazdálkodását konszolidálni.

Tovább olvasom »