A nap témája: Jóval drágább az orosz gáz Magyarországnak, mint a nem orosz

A magyar importon belül is szemmel láthatóan drágább az orosz eredetű földgáz, mint a más forrásból származó gáz – mutat rá adatelemző cikkében a G7.hu. Ennek legfőbb oka az eltolt árazás, de ha ezt a hatást kiszűrjük, még akkor is kifejezetten sokba kerül az orosz gáz, amelynek elsődleges vevői a különböző állami szereplők.

A cikk emlékeztet arra, hogy 2022 végén volt olyan hónap, amikor az orosz importgáz átlagára több mint duplája volt a más országokból behozott gáz átlagárának. A legnagyobb vevő Magyarországon egész biztosan az állami energiaóriás MVM, amely évi 4,5 milliárd köbméter gázt vásárol a Gazpromtól.

A tőzsdei árak felfutása idején, 2021 nyaráról a háború 2022. februári kirobbanásáig az orosz behozatal ára volt kedvezőbb. A lap szerint azonban hosszabb időtávon is az látszik, hogy más irányból olcsóbban jön a gáz.

Fontos megjegyezni, hogy ha a teljes 2022-es évet nézzük, akkor 16 százalékkal volt drágább az orosz gáz, mint a más forrásból származó.

Az új hosszútávú szerződés 2021. októberi megkötése óta pedig még nagyobb ez az eltérés: 20 százalékos. Ennek az lehet a magyarázata, hogy a piaci megállapodásoknál, különösen az egyszeri ügyleteknél nagyobb a vevők mozgástere a beszerzés időzítésében: akkor tudnak vásárolni, amikor alacsonyabbak az árak.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Közlekedő Tömeg: a tavalyinál is súlyosabb a MÁV járműhelyzete

A tavalyi mélypont után tovább csökkent a MÁV-Start üzemképes, a nem villamosított vasútvonalakat kiszolgáló dízel-motorvonatainak száma – írja közleményében a Közlekedő Tömeg Egyesület. A közérdekű adatigénylésére kiadott járműállományi adataiból kitűnik, a járműhiányra hivatkozva elrendelt vasútbezárások sem voltak képesek a MÁV dízeljármű-gazdálkodását konszolidálni.

Tovább olvasom »