Talajterhelési díj: a makói önkormányzat nem is tájékoztatja az érintett lakosokat

A múlt heti testületi ülésen Zeitler Ádám arról érdeklődött, mikor költözik vissza a testületi ülés a vároháza nagytermébe, ahol az eredeti és méltó helye van – akkor kiderült, hogy a következő már ott lesz. Az önkormányzati képviselőt pedig a Makói Csípős kérdezte meg, hogy miért tartózkodott az iskolaépületek egyházi tulajdonba adásánál és hogy áll most a talajterhelési díj kiszabása.

A fideszes képviselők másod nekifutásra már átadták a makói iskolaépületeket az egyházaknak. Ön tartózkodott mindkét szavazásnál, miért?

,,A szerdai rendes ülésen megindokoltam a döntésem. Úgy gondolom, hogy egy összetett kérdés az oktatási intézmények tulajdonjogának átengedése. Egyrészt törvény írja elő, hogyha a fenntartó kéri, akkor át kell adni azokat. Másrészt volt arra példa, hogy az egyházak szándékát tárgyalásos úton lehet befolyásolni. Az is egy érv, hogy ez akár rossz precedenst is teremthet, és a kormány akár folytathatja is a sort, és más önkormányzati tulajdonról is hozhat hasonló döntést. Azzal is egyet tudok érteni, hogy mivel a tulajdonjog kikerül az önkormányzat kezéből, ez vagyonvesztést jelent. De azt is látnunk kell, hogy ezek a vagyonelemek az önkormányzat számára sem forgalomképesek, vagyis azokat eladni, értékesíteni, pénzzé tenni nem lehet jelen állapotukban, ahogy ezt majd az egyházak sem tudják megtenni. Továbbá a személyes véleményem is az, hogy a legideálisabb helyzet az, ha az a tulajdonos, aki birtokban van, hiszen ebben az esetben érdekelt az ingatlan karbantartásában és fejlesztésében. Mindezeket figyelembe véve ez a kérdés nem fekete vagy fehér, a pro és kontra érvek miatt sem támogatni, sem ellenezni nem tudtam a javaslatot, ezért tartózkodtam.”

Arról is döntés született, hogy idén sem vet ki a város talajterhelési díjat a csatornahálózatba be nem kötött ingatlanoknak. Ez már hosszú évek óta húzódik.

,,A talajterhelési díjjal kapcsolatos napirendi pontnál a kérdéseim után megtudhattuk, hogy mindössze 18 ingatlant kötöttek rá tavaly a szennyvíz hálózatra és továbbra is több száz makói ingatlan szennyvize marad hálózaton kívül. Őket a testület egy évtizede mentesíti a talajterhelési díj megfizetésétől. Már tavaly is kértem, és most is megkérdeztem: az érintett ingatlanok tulajdonosai kapnak-e tájékoztatást arról, hogy nekik rá kellene kötni a hálózatra, és csak a testület döntésén múlik, hogy kell-e fizetniük. A válaszból kiderült, hogy nem kapnak tájékoztatást. Emiatt csak azzal a kiegészítéssel tudtam elfogadni az előterjesztést, hogy az idei évben kapjanak levelet az érintett ingatlanok tulajdonosai erről a döntésről.”

Az ülésen Zeitler Ádám a nyilvánosság előtt is megköszönte Balogh Róbert tűzoltó parancsnok munkáját. Oldalunknak elmondta: az elmúlt évben is többször fordult hozzá kérdéssel, vagy kéréssel és minden esetben kapott választ és segítséget.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink