A nap témája: Jövőre 2000 forint is lehet egy kiló kenyér

Az ellátási problémák továbbgyűrűzése esetén jövő augusztusra kétezer forintra is rúghat a kenyér kilónkénti ára egyes üzletekben – írja a Pénzcentrum.

Farkas Dénes, a Hírös Agrária Kft. műtrágyaüzletági vezetője elmondta, az előttünk álló időszakban Európa-szerte hiány állhat elő a nitrogénműtrágyából, mivel nem csupán hazánkban, hanem a kontinensen is állnak a műtrágyagyárak.

Az iparágra nagyon negatív hatása van a földgáz jelentős drágulásának, a műtrágya-előállítás költségeinek 70 százalékát ugyanis a földgáz teszi ki – mutatott rá a szakértő a problémát előidéző jellemző okra.

Farkas szerint a termelők abban reménykedtek, hogy a 150 eurós gázárnak köszönhetően a gyárak újraindulnak, de ezt még mindig nem merik meglépni a szegmensben. A műtrágya 400 ezer forintos tonnaára mellett pedig képtelenség gazdaságosan növényt termeszteni.

Ma már nem az a kérdés, hogy lesz-e ezer forint a kenyér, hanem az, hogy mikor lesz kétezer a kilója

– vetítette előre a szakértő a jelenlegi helyzet fényében.

Arra, hogy a kétezer forintos kenyér korszaka mikor köszönthet be, Farkas Dénes azt mondta, szerinte
ha jövő júniusban és júliusban nem lesz elfogadható a terméshozam, akkor nyár végén, legkésőbb ősz elején találkozhatunk majd ezzel az árszabással.

Farkas úgy látja, a hétköznapokban az emberek még a mostaninál is jobban meg fogják érezni a pénztárcájukon annak következményeit, ha Magyarországon nem tudnak majd jövedelmezően szántóföldi növényeket előállítani.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

70 éve született Hűvösvölgyi Ildikó, Kossuth-díjas magyar színművésznő. Férje Kisfaludy András Balázs Béla-díjasrendező.

Tovább »

Makó lett a legsportosabb település a Kihívás Napján

Hatalmas sikerrel zajlott az 2023-as Kihívás Napja: idén összesen 276 munkahelyi csapat, 166 tanintézmény, 63 település, 83 közösség, 1008 budapesti rendőr, 607 fő 3-1-2 meridián-tornázó több mint 50 millió percet mozgott a Kihívás Napja eseményhez kapcsolódóan – adták hírül a szervezők.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink