A nap témája: Jövőre fizetéscsökkentéssel büntethetik a nem jól teljesítő pedagógusokat

2025 szeptemberétől a munkáltatóknak lehetőségük lesz csökkenteni azon pedagógusok bérét, akik rossz eredményeket értek el a teljesítményértékelés során. A Népszava azt írja, a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium el is ismerte ezt a fajta büntetési módot az új rendszerben. Ez is a pedagógusok új életpályájáról szóló, sokat vitatott státusztörvény részét képezi, melynek szabályai most január 1-től érvényesek.

A belügy közlése szerint konkrétan a pedagógusok illetményét, tehát a rendeleti sávhatár alatt, de még a törvényi sávhatáron belül állapíthatják meg. Így ha egy Pedagógus I. besorolású tanár bérét rendeletileg bruttó 538 ezer forintban állapítják meg, ám később nem ér el megfelelő pontszámokat a teljesítményértékelésen, akkor 2025 szeptemberétől a törvényben meghatározott alsó határig, azaz bruttó 410 ezer forintig csökkenthető a fizetése.

Ugyan a tankerületek csak „bizonyos határon belül” vonhatnak le a tanári fizetésből, de a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Totyik Tamás rámutatott, korábban ígéretet kaptak az Orbán-kormánytól, hogy ilyesmire nem kerül sor.

A megállapodás felrúgását a PSZ-vezető erkölcstelennek és etikátlannak tartja.

A teljesítményértékelés mögé bújva büntethetik majd azokat a pedagógusokat, akik a megítélésük szerint nem viselkednek megfelelően, engedelmesen, sztrájkban vagy más tiltakozó akciókban vesznek részt

– jegyezte meg Totyik a fejlemények kapcsán.

Még tavaly januárban röppent fel a hír, miszerint belső teljesítményértékelési rendszer kerül majd bevezetésre az iskolákban.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

33 éve hunyt el Csanádi Imre, költő, író, műfordító, balladagyűjtő; publicista, szerkesztő.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink