A nap témája: Kiakadtak a pedagógusok a teljesítményalapú bérezésen

Nem ért egyet a teljesítményértékelés bevezetésével a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), amely a Facebookon tette közzé a sajtóban megjelent kormányzati elképzelésekkel kapcsolatos észrevételeit.

A differenciált bérezés nem ördögtől való, azonban első lépésként tisztességes alapbérekre van szükség ahhoz, hogy megszűnjön a szakmából történő tömeges elvándorlás, hogy a fiatalok számára vonzó legyen a pedagóguspálya

– írta a PDSZ, amely követeli többek között a tervezet azonnali visszavonását, 45 százalékos alapbéremelést, valamint valódi szakmai és társadalmi egyeztetést a civilszervezetek és szakszervezetek által aláírt a pedagógusok követeléseiről.

Mint a PDSZ közölte, ők semmiféle tervezetet nem kaptak, annak létéről és tartalmáról ők is a sajtóból értesültek, és ez alapján elmondható, az anyag bizonyítja Pintér „oktatásirányításra való alkalmatlanságát, teljes hozzá nem értését”.

Egy, a Népszavához kiszivárogtatott belügyminisztériumi dokumentum szerint rendszerszintű, éves belső teljesítményértékelés bevezetését tervezi a kormány az oktatási-nevelési intézményekben, amellyel a pedagógusok és az intézményvezetők munkateljesítményét vizsgálnák.

Az új belső értékelés folyamata a „személyes teljesítménycélok kijelölésével” kezdődik majd: az intézményvezetőnek a tanévet megelőzően, augusztusban, a pedagógusoknak minden tanév elején, szeptemberben kell majd javaslatot tenniük személyes teljesítménycélokra. Ezt követően a tanév végén, június-júliusban kerülhet sor a pedagógusok és az intézményvezetők értékelésére egy összetett szempontrendszer alapján. A cél a pedagógusok ösztönzése a „minőségi munkavégzésre”.

Az átlag feletti teljesítményt nyújtó tanárok pluszpénzt kaphatnak, ugyanakkor, akik átlag alatt teljesítenek, azoknak akár csökkenthetik is illetményeiket.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Közlekedő Tömeg: a tavalyinál is súlyosabb a MÁV járműhelyzete

A tavalyi mélypont után tovább csökkent a MÁV-Start üzemképes, a nem villamosított vasútvonalakat kiszolgáló dízel-motorvonatainak száma – írja közleményében a Közlekedő Tömeg Egyesület. A közérdekű adatigénylésére kiadott járműállományi adataiból kitűnik, a járműhiányra hivatkozva elrendelt vasútbezárások sem voltak képesek a MÁV dízeljármű-gazdálkodását konszolidálni.

Tovább olvasom »