A nap témája: Jövőre jöhet az európai minimálbér nálunk is

Jövő tavasszal dönthet a parlament az uniós minimálbérszabályok bevezetéséről, avagy az „európai minimálbér bevezetéséről” – írta a Mandiner a kormány 2024-es törvényalkotási programja alapján.

Az Európai Unió még 2022-ben döntött egy, a minimálbér megállapításáról szóló irányelvről, így ezt valamilyen formában Magyarországnak is be kell vezetnie 2024 októberéig. Ez viszont nem jelenti az, hogy mostantól egységes minimálbér lesz érvényes minden EU-s országban. Az irányelv ehelyett egységes szempontokat állapít meg arra, hogy hogyan kell a tagállamokban megállapítani a minimálbért.

Magyarországon várhatóan kisebb változásokról lesz csak szó. Az viszont várhatóan változik, hogy megszűnik a kettős minimálbér rendszere, tehát hogy van a minimálbér mellett egy annál magasabb kategória, a garantált bérminimum.

A Napi.hu nyári cikke szerint a kettős rendszer kivezetése hozhat minimálbér-növekedést, ha mondjuk a kettő közül a nagyobb kategóriát tartaná meg a kormány, vagy a minimálbér számítását úgy alakítanák át, hogy az a mostani minimálbér és a bérminimum súlyozott átlaga.

Azt viszont nem érdemes várni az uniós szabályok bevezetésétől, hogy egy csapásra felzárkóztatja majd a magyar béreket a nyugat-európaiakhoz.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

33 éve hunyt el Csanádi Imre, költő, író, műfordító, balladagyűjtő; publicista, szerkesztő.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink