A nap témája: Jövőre megemeli a benzin és a gázolaj adóját a kormány

A kormány által benyújtott 2024-es adócsomagból kiderül, hogy az üzemanyagok jövedéki adója megnő, több más energiahordozóét pedig úgy alakítják át, hogy ami eddig extra különadó volt, mostantól az lesz az alapszint – számolt be a HVG.

A benzin jövedéki adója literenként 120 forintról 152,55 forintra nő, amennyiben a kőolaj világpiaci ára hordónként 50 dollár alatt marad. Viszont ha 50 dollár fölé megy, akkor az eddigi 125 forintról 157,55 forintra nő a jövedéki adó.

A gázolaj jövedéki adója is nő: 50 dolláros hordónkénti olajár felett 110,35-ről 142,9 forintra, 50 dollár alatt pedig 120,35 forintról 152,9-re. A petróleum esetében jövedéki adóemelés a következőképpen alakul: 50 dolláros hordónkénti olajár felett 124,2 forintról 152,55 forintra, 50 dollár alat pedig 129,2-ről 157,55-re.

A HVG cikke szerint a kormány azzal indokolta az adóemelést, hogy az EU-s kötelezettségszegési eljárást kockáztatnák azzal, ha az EU-s szintnél alacsonyabban határoznák meg a jövedéki adókat. Mostantól az adókulcsba lesz foglalva az eddigi „extraprofitadó”.

Tavaly extraprofitadóként vettettek ki extra adót bizonyos energiahordozókra. Az új adócsomag szerint az ezzel együtt számolt adószint lesz az alap.

A fűtőolajra, amennyiben tüzelő-, fűtőanyagként árulják, kilogrammonként 5,375 forint lesz a jövedéki adó. Ha üzemanyagként, akkor nem változik az adó, kilónként 116 forint marad.

Az LPG adója, amennyiben közúti járművek üzemanyagaként használják fel, marad 95,8 forint kilónként, egyéb motorikus célra viszont 14,685 forint lesz.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Vezsenyi László után egy másik JAG-os pedagógusra is rászállt a tankerület

A József Attila Gimnázium új némettanára nagy lelkesedéssel kezdte el a tavalyi tanévet, de a hónap végén azt vette észre, hogy csaknem gyakornoki fizetést kap, noha már 27 úgynevezett „kiszámolt éve” van. Miután három levélben is hasztalan kérte a tankerülettől, hogy az elmaradt pénzeket fizessék ki, segítségért folyamodott a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvédeihez.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: Módosították a mérgező gyárakról szóló kormányrendeletet, de nem zárták ki az akkugyárakat

A múlt héten a kormány a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva elrendelte, hogy a környezetvédelmi hatóság a jogsértés megszüntetése érdekében határozathozatal helyett környezetvédelmi hatósági szerződést köthet az adott céggel. Azóta pontosították a rendeletet, de az akkumulátorgyárakat továbbra sem zárták ki.

Tovább olvasom »