A nap témája: Karanténba teszik, aki a fertőzöttnek minősített országokból érkezik

Az Operatív törzs javaslatára kedd éjféltől ismét bevezetik a határellenőrzést, de a kormány szerint további hazai korlátozás egyelőre nem indokolt – jelentette be Gulyás Gergely miniszter a Miniszterelnökség vasárnapi rendkívüli sajtótájékoztatóján.  

Ahogy azt már a csütörtöki kormányinfón is elmondta, a kormány figyeli és látja az aggasztó jeleket a nemzetközi fertőzöttségi adatokban. A környező országokban is folytatódott a fertőzöttek számának a növekedése, miközben itthon egyre kevesebb az aktív fertőzött. Mivel garantálni szeretnék a további csökkenést,

a kormány a koronavírus-járvány súlyossága szempontjából három – vörös, sárga és zöld – kategóriába sorolja az államokat és ennek megfelelően korlátozza az onnan érkezők határátlépését.

A zöld kategóriába tartozó országokból továbbra is gond nélkül be lehet utazni, ahol kevésbé súlyos a fertőzés, ott sárga jelzést használnak, vörössel pedig a járvány szempontjából leginkább veszélyes államokat jelölik. Ezt a listát tisztifőorvosi határozatban teszik majd közzé, és ha szükséges, időről-időre módosítják.

Jelenleg ezek az országok tartoznak a sárga kategóriába:

 • Bulgária
 • Portugália
 • Románia
 • Svédország
 • Nagy-Britannia
 • Norvégia
 • Oroszország
 • Szerbia
 • Japán
 • Kína
 • USA

Különválnak a szabályok magyar állampolgárok és hozzátartozói, valamint a külföldiek között.

Ha sárga vagy piros jelzéssel besorolt ország területéről lép be magyar állampolgár, akkor megvizsgálják, ha gyanús, karatnénba kell vonulni.

Ha nem igazolt a gyanú, akkor is karanténba kell vonulni, kivéve, ha az elmúlt 5 napban volt két koronavírus tesztje, ami nem jelzett fertőzést. A sárga országból érkező magyar az első negatív teszt után elhagyhatja a karantént, vörösnél ehhez két tesztet kell elvégezni 48 órás időkülönbséggel.

Külföldiek esetén a sárga országból érkezőnél megegyezik a szabály a magyarokéval, vörös országból viszont külföldi nem léphet be.

A vörös kategóriába tartozó országok jelenlegi listája:

 • Albánia
 • Bosznia
 • Fehéroroszország
 • Koszovó
 • Macedónia
 • Moldova
 • Montenegró
 • Ukraja
 • Ázsia, Afrika és Dél-Amerika összes országa, valamint Ausztrália és Óceánia.

A tranzitforgalom és az áruforgalom a szabályok alól kivételt képez, továbbá a hivatalos út is.

Noha Horvátországban is emelkednek az esetszámok, a fertőzöttek száma alacsony, ezért Horvátország a zöld kategóriában van – mondta Gulyás Gergely. Továbbra is a zöld listán van a szomszédaink közül SzlovéniaAusztria és Szlovákia is.

Egy kérdésre válaszolva a miniszter tisztázta azt is, hogy ki viseli majd az elvégzett tesztek költségeit. Gulyás azt mondta:

“Mindenki saját felelőssége egy külföldi út, azonban miután vannak előre befizetett nyaralások, a vizsgálatok költségét augusztus 1-ig vállalja a kormány, utána a sárga vagy vörös országokból érkezőknek maguknak kell ezt kifizetni, amennyiben nem akarják kivárni a 14 napos karantént. A tesztelést ugyanúgy a háziorvosnál kérheti mindenki, mint eddig.”

Gulyás Gergely elmondta azt is, hogy az augusztus 20-i ünnepségek megtartásáról a szerdai kormányülésen döntenek.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Négy éve nyílt a Széchenyi téri Pingvin patika Makón

A Széchenyi téri Pingvin patika (elődje a Korzó gyógyszertár) nemsokára négy éve működik Makó belvárosában.A kis patikából egy nagyobb tágasabb gyógyszertár lett, ahol jelenleg egy szakgyógyszerész, egy gyógyszerész és négy szakasszisztens dolgozik. A gyógyszertár részt vesz a Makó és környékét ellátó ügyeleti és készenléti rendszerben is – olvasható az áprilisi Pingvin magazinban.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Négy éve nyílt a Széchenyi téri Pingvin patika Makón

A Széchenyi téri Pingvin patika (elődje a Korzó gyógyszertár) nemsokára négy éve működik Makó belvárosában.A kis patikából egy nagyobb tágasabb gyógyszertár lett, ahol jelenleg egy szakgyógyszerész, egy gyógyszerész és négy szakasszisztens dolgozik. A gyógyszertár részt vesz a Makó és környékét ellátó ügyeleti és készenléti rendszerben is – olvasható az áprilisi Pingvin magazinban.

Tovább olvasom »

Az elmúlt 4 évben titkolták a kórházi fertőzések adatait

2018 nyarán, emberi erőforrások miniszterévé kinevezése után nem sokkal Kásler Miklós a kórházi fertőzéseket nevezte meg az egészségügy egyik legakutabb problémájának, egyben azok visszaszorítását az elkövetkező időszak legfontosabb feladatának – emlékeztet a 444, ami arra is felhívja a figyelmet, hogy ez nem hogy nem történt meg, de az adatok transzparenciája és valóssága körül is számos probléma akadt.

Tovább olvasom »