A nap témája: Kilométerenként csaknem 1,5 milliárddal drágább a Budapest-Belgrád vasút nálunk, mint Szerbiában

Telexen megjelent értékelés alapján, Szerbiában 610 milliárd forintból építik a Budapest-Belgrád vasútvonal ottani szakaszát, ami kilométerenként 1,4 milliárddal olcsóbb a magyar szakasznál. (Kiemelt fotó: Palkovics László IT miniszter, Tomislav Momirovic szerb infrastruktúráért felelős miniszter, Csi Ta-jü, Kína budapesti nagykövete, Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Font Sándor és Bányai Gábor fideszes képviselők./MTI/Rosta Tibor.)

Pedig a hazai 750 milliárból tervezett vasútvonal a Kiskunságon, sík terepen fut. Ha csak a Belgrád és Niš közötti szakaszt vesszük, az kilométerenként kétmilliárddal kevesebbe kerül a magyarországinál. A szerb kormány ugyanis nem kezeli hétpecsétes titokként a vonatkozó adatokat és az Investigate Europe újságíróival megosztott dokumentumokból derültek ezek a közérdekű információk.  

A szerbek költség-haszon elemzéséből arra lehet következtetni, hogy

ha nem drágul a projekt, és nem is költenek majd a vasút karbantartására, akkor 979 év alatt fog megtérülni Magyarország számára.

Szinte az Investigate Europe tényfeltáró cikkével egy időben kiderült az a jogerős bírósági döntés, amely a hvg.hu és a Transparency International Magyarország adatigénylése után kimondta, ki kell adni a Budapest–Belgrád-vasútfejlesztés vállalkozói szerződéseit.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Teljesítménytúra a töltésen

A Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség (CSMTSZ) 2022. január 22-én (szombaton) rendezi meg hagyományos téli teljesítménytúráját gyalogosok és terepfutók számára.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink