A nap témája: Kisebb lett az ápolók béremelése az ígértnél

Nem igazán javított az ápolók általános hangulatán a márciustól életbe lépő béremelés – írja a Népszava. A lap szerint ugyanis nagyon sokan csalódtak, miután megkapták az új besorolásukat: a kormányzati kommunikációban elhangzott 20 százalékos többletet ugyanis nem mindenki kapta meg.

A különféle híradások szerint a teljes munkaidőben foglalkoztatott egészségügyi szakdolgozók átlagos havi keresete a márciusi béremelést követően meghaladhatja a bruttó 800 ezer forintot. Ám ezt jobbára csak az idősebb szakdolgozók tudják megkeresni, ők is csak túlmunkával.

Akadt olyan, aki közzétette a munkáltatójától kapott levelét, ami így szól:

„A kommunikációban közölt átlagos 20 százalék mértékű emeléshez szükséges fedezetet nem kaptuk meg. A rendelkezésre álló maximális keretösszeg differenciált módon felosztásra került.”

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár többek között azt ígérte, nincs ok attól félni, hogy valakinek csak attól fog emelkedni az alapbére, hogy beépítik a pótlékokat. De Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke szerint sok helyen mégis ez a megoldás született. Pontos összesítésük még nincs, de tagjaik között nagyon gyakori, hogy a beígért 20 százalék helyett, mindössze 13-14 százalékos többletet kapnak – közölte a portállal.

Ez azonban jócskán elmarad az Orbán-kormány által hirdetett 20 százaléktól.

A szakszervezeti vezető szerint a munkáltatói gyakorlat különbözősége sem arat osztatlan sikert, miután volt, ahol egységesen emeltek 20 százalékot, és volt olyan, hogy csak a pótlékokat adták oda keresetnövelő elemként. Soós Adrianna azt is leszögezte, az átlagos 20 százalékos alapbértöbblet 92 ezer forintot jelent, hiszen most az átlagbér valójában bruttó 460 ezer forintot tesz ki.

Jöhetnek a vendégmunkás ápolók?

Eközben a megjelent a vendégmunkások fogadásáról szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben. Ebben felsorolják, milyen foglalkozásokban nem adható ki vendégmunkás-tartózkodási engedély. Az egészségügyben vendégmunkás nem láthatja el például a gyógyszerész, a védőnő, a gyógytornász munkáját, viszont a listából hiányoznak az ápolók.

A lap próbálta válaszra bírni a Belügyminisztériumot, viszont csak annyit írtak, hogy

az ott nem nevesített munkakörök vonatkozásában a harmadik országbeli állampolgár részére kiállítható vendégmunkás-tartózkodási engedély.

Soós Adrianna nem tud arról, hogy jelenle van-e harmadik országból érkezett ápolója a hazai egészségügyi rendszernek, viszont a szakma szerint vendégmunkás legfeljebb segédápolói munkakört láthatna el.

De hogy lenne-e szó arról, hogy az ápolásban vendégmunkásokkal pótolnák a hiányzó szakembereket, arról mélyen hallgatnak

– fogalmazott az érdekvédelmi vezető.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Csanádi Ferenc szemléletváltást hozna Kiszomborra

Összefogás és a szemléletváltás a legfontosabb programom – fogalmazott szombati zárófórumán Csanádi Ferenc. A független polgármesterjelölt szerint Kiszombornak rengeteg lehetősége lenne a fejlődésre, ami nem is elsősorban pénz kérdése, hanem akaraté.

Tovább olvasom »