A nap témája: Komoly gazdasági és társadalmi hatásokat hozott a covid

Több daganatos illetve szív- és érrendszeri problémában szenvedő beteg maradt egészségügyi ellátás nélkül, és a gyerekek jelentős része lemaradt az iskolában a koronavírus járvány idején – többek között ez derül ki egy új tanulmánykötetből, amely a járvány gazdasági és társadalmi hatásait vizsgálja – hangzott el az ATV-ben.

„Magyarországon a pandémia miatt negyvenezerrel többen haltak meg” 

– közölte Horn Dániel, a Közgazdaság- és Regionális Kutatóközpont Közgazdaságtudományi Intézetének igazgatója. Az intézet új tanulmánykötete a járvány társadalmi és gazdasági hatásait mutatja be. 

A kötetből kiderül: itthon nem a legidősebbek voltak a legnagyobb veszélyben, az ő többlethalálozási mutatói ugyanis megegyeznek az európai átlaggal, de más országokhoz képest nálunk sokkal több fiatal halt meg. Ehhez adódik az a tömeg, akik a járvány miatt egészségügyi ellátás nélkül maradtak.

A járvány alatt az emlőrákkal, tüdőrákkal, illetve vastag- és végbélrákkal diagnosztizált betegek száma 10-20 százalékkal esett vissza, és a szokásosnál 25 százalékkal kevesebb szívinfarktusos beteg került kórházba. Kunetz Zsombor azt mondta ők a Covid közvetett áldozatai, akiknek egy része nem ment orvoshoz, vagy, ha elment, nem kapott ellátást.

„A háziorvosokat oltásra kötelezték a betegellátás helyett. A rendelőben, szakrendelőben lévő orvosok vezényelve voltak, és a kórházban lévő orvosokat is szanaszét vezényelték, össze-vissza ugráltatták” 

– fogalmazott Kunetz.

A kutatók – adatok hiányában – a járvány oktatásra gyakorolt hatását januárban mérték fel több mint 200 iskolaigazgató és közel 1000 tanár megkérdezésével: az alsó tagozatosok és a hátrányos helyzetű tanulók lemaradtak, a gyerekek mentálisan sérültek

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Az új határvadászok tizede már felmondott

Augusztus 15. és november 21. között 86 szerződéses határvadász fel is mondott (hatósági szakzsargonnal élve: benyújtotta lemondó nyilatkozatát) – tudta meg a Magyar Hang az Országos Rendőr-főkapitányságtól. Vagyis, az aktív állomány tizede már lemorzsolódott, hiszen a felmondás azonnal hatállyal megszünteti a rendőrségi jogviszonyt.

Tovább »

Fejlemény a Bartók-ügyében: a bíróság mérlegelés nélkül utasította el tiltakozó szülők kérelmét

Az ítélőtábla nem mást mondott, minthogy a bíróság iratellenes érvre alapozva, mérlegelés nélkül utasította el a kérelmünket – azaz nem létezik semmilyen irat, amire hivatkozhat a tankerület, hogy jogosan van a Bartók az Almásiban. Szóval indul a második menet – adta hírül a bartókos szülők jogi képviselője az iskoláért összefogott csoportban.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: Az EP ragaszkodik ahhoz, hogy fagyasszák be a Magyarországnak szánt EU-s forrásokat

Az Európai Parlament képviselői csütörtökön 416 szavazattal, 124 ellenszavazat és 33 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban kijelentették, hogy „a Bizottság és a magyar kormány által megtárgyalt 17 intézkedés nem elegendő az EU pénzügyi érdekeit jelenleg fenyegető rendszerszintű kockázat kezeléséhez”, még akkor sem, ha azokat teljes mértékben végrehajtják – írja a 444.

Tovább olvasom »