A nap témája: Lebutítja a tanárképzést a kormány, így orvosolnák a hiányt

Átírja az Orbán-kormány a pedagógusképzés szabályait, szeptembertől rövidebb idő alatt lehet tanári diplomát szerezni. Egyes alapképzésekre építve elég lesz a 2-3 féléves, azaz 1-1,5 éves tanári mesterszak elvégzése, nappali vagy akár levelező szakon is.

A korábbi kevéshez képest idén sokan jelentkeztek pedagógusnak, azonban ez összefügg a korábbi drasztikus visszaeséssel. Azokra a képzésekre jelentkeztek legtöbben, ahol már 3-4 félévnyi képzés alatt meg lehet szerezni egy tanári diplomát. Ezeknek előfeltétele egy már meglévő diploma.

Jelentősen leegyszerűsítették a tanárrá válás folyamatát:

  • Például matematikatanár, földrajztanár, biológiatanár valaki már egy három féléves, azaz másfél év hosszúságú kézéssel is lehet.
  • Kibővítették azoknak az alapkézéseknek a körét, ahonnan tanári mesterképzésre mehet tovább a hallgató.
  • Lerövidül az alapképzésre épülő szakmai tanárképzés ideje. Például a mérnöktanár, a közgazdásztanár, az agrármérnöktanár szakokon 4 félévről 3 félévre változik a képzési idő, és az megszerzett szakképző intézményi munkatapasztalat elismerése alapján a tanulmányi idő 2 félév is lehet.
  • Egy óvodapedagógus akár két félév alatt átképezheti magát alsó tagozatos tanítóvá.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

108 éve hunyt el Görgei Artúr 1848–49-es honvédtábornok, hadügyminiszter, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején több alkalommal a honvédsereg fővezére.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink