A nap témája: Lélegeztetőgép helyett otthoni használatra való készülékeket kaptak az intenzív osztályok

Rosszul sülhettek el a kormány portyázásai, ugyanis olyan készülékeket sikerült beszerezni és leszállítani több koronavírusos betegek ellátására hivatott intenzív osztályra, amelyek csak alvásfüggő légzészavarok, és egyéb tüdőbetegségek kezelésére alkalmasak, ráadásul elsősorban otthoni körülmények között – írja a Magyar Hang több forrásra is hivatkozva. 

A lap információi szerint több hazai egészségügyi intézmény is a ResMed Lumis 150 típusú készülékekből kapott a központi raktárból. Azonban a gyártó honlapján közzétett adatok szerint ez egy olyan termék, amely stabil állapotú, fertőzéses betegségben nem szenvedő páciensek légzésének megkönnyítésére szolgál otthoni, vagy kórházi (nem intenzív) körülmények között, a gép rögzített nyomáson, vagy két nyomásérték között váltakozva biztosítja az oxigént.

A készülék legfontosabb előnye, hogy nem igényel szakértelmet, a hátránya viszont az, hogy egyrészt lélegeztetésre alkalmatlan, másrészt az eredeti rendeltetése szerinti használata is igen nehézkes lenne, ugyanis

kínai nyelvű menüvel érkeztek.

A Magyar Hang szerint számos vidéki, illetve fővárosi egészségügyi intézmény van ahova ezek az eszközök érkeztek meg. A lap egyik forrása úgy nyilatkozott, hogy

„a mi intézményünkbe tíznél is több légzéssegítő gép érkezett, de semmi szükségünk rá. Jobb lett volna, ha azt a körülbelül 3 millió forintot inkább gumikesztyűre költötték volna, azt legalább elhasználjuk.”

Orbán Viktor miniszterelnök korábban arról beszélt, hogy a rendkívüli veszélyhelyzet miatt akár 8 ezer lélegeztetőgépre is szükség lehet. Ehhez való beszerzéseket részben Kínában bonyolítja le a kormányzat.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink