A nap témája: Magyar kormányzati tisztviselőket és kormányközeli szereplőket tilthatnak ki Amerikából

Vízumtilalmi listára kerülhet fel több volt magyar kormányzati tisztviselő és kormányközeli szereplő az Egyesült Államokban, erről már ősz óta készül egy korrupcióra fókuszáló törvényjavaslat – írja a Szabad Európa washingtoni állami tisztviselőkre hivatkozva.

A lap szerint a törvény elfogadására több amerikai kongresszusi képviselő és szenátor készül a következő hónapokban és az intézkedéssel az amerikai törvényhozók azt jeleznék, hogy nem nézik jó szemmel a magyarországi korrupció mértékét.

Szerdán délután jelentette be az Egyesült Államok budapesti nagykövete, hogy amerikai szankciós listára került az orosz hátterű, budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) és több tisztviselője, köztük a pénzintézet magyar alelnöke, Laszlóczki Imre. Magyarország azóta kilépett az IIB-ből.

A Szabad Európa szerint a készülő törvényjavaslat az amerikai külügyminisztérium külügyi műveletekről és kapcsolódó programokról szóló törvény 7031(c) passzusára hivatkozik, amely szerint „külföldi kormányok tisztviselői és közvetlen családtagjaik nem jogosultak az Egyesült Államokba való belépésre, ha a külügyminisztériumnak hiteles információi vannak arról, hogy közvetlenül vagy közvetve súlyos korrupcióban és/vagy az emberi jogok súlyos megsértésében vettek részt”.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

86 éve hunyt el József Attila, Baumgarten- és posztumusz Kossuth-díjas magyar költő, a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakja.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink