A nap témája: Magyarország az EU legszegényebb országa lett

Közel 8 százalékkal kevesebbet vásároltak a magyarok tavaly, mint 2022-ben, ez éves szinten mégis 327 ezer forinttal többe került egy átlagos magyar családnak – derül ki a KSH friss jelentéséből. A GKI Gazdaságkutató Zrt. adatai szerint az Európai Unió legszegényebb tagállama lett Magyarország a kiugró infláció miatt – számolt be az RTL Híradó.

A csatorna által meglátogatott bútorbolt forgalma kevesebb, mint felére esett vissza tavaly. Mivel csökkent a fizetések vásárlóértéke és drágultak a lakások, az emberek nem költözködnek. Az egyik eladó elmondta, hogy aki betér, az is többnyire csak nézelődik.

A magyarok elszegényedése tetten érhető az üzemanyagfogyasztás visszaesésében is. Míg a benzin és a gázolaj [szinte folyamatosan drágul], az alkalmankénti árcsökkenések pedig nem jelentősek, addig az embereknek egyre kevesebb pénze jut tankolásra, így kétszer is meggondolják.

Nem csak az üzemanyagokra és a lakhatásra tudunk kevesebbet költeni, de új ruhát vagy cipőt is ritkábban engedhetnek meg maguknak a magyarok. A helyzet komolyságát jól mutatja, hogy sokan még az élelmiszereken is spórolnak, és meggondolják, hogy mi kerüljön az asztalra. Ez utóbbin segítene, ha SZÉP-kártyával is lehetne élelmiszert vásárolni, de az Orbán-kormány ezt a lehetőséget eltörölte.

Azt még az pártállami KSH is elismeri, hogy csökkent a fogyasztás

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss jelentéséből kiderül, hogy 7,9 százalékkal kevesebb terméket vittek haza a boltokból a magyarok, mint 2022-ben. Eközben egy átlagos háztartás 8 százalékkal, azaz évi 327 ezer forinttal költött többet – számolta ki a nyers adatokból az RTL.

A GKI szerint Magyarország lett az EU legszegényebb országa:

Az látszik, hogy a magyar lakosság fogyasztása valószínűleg tavaly az uniós sorrendben a legutolsó helyre került. A bolgár adatok ennél valószínűleg sokkal jobbak lesznek. És eddig Bulgária volt Magyarország mögött nem sokkal lemaradva az utolsó

– összegezte a helyzetet Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. verzérigazgatója a Híradónak.

A fogyasztás visszaesése a költségvetésnek is nagy veszteséget jelentett, hiszen 1000 milliárd forintnyi forgalmi adótól esett el az államkassza. A cégek megrendelései zuhantak, és a KSH első féléves adatai szerint rekordszámú, naponta öt üzlet zárt be. Átlagosan napi 5,3 egység zárt be – erősítette meg Szász Péter, a Portfolio.hu elemzője.

„Ide tartoznak az éttermek, cukrászdák, kocsmák, presszók, szórakozóhelyek”

– sorolta. Az embereknek nincs pénzük.

A Fidesz-kormány helyzetértékelése szerint „2023 végén kis mértékben ugyan, de már élénkült a fogyasztás” – számolt be a pártállami MTI. A valóságban ez úgy néz ki, hogy a 2023 novemberi adathoz képest decemberre valóban növekedett a fogyasztás 1,4 százalékkal, de ez az adat a 2022 decemberihez képest még az új számítási módszerekkel is 0,2 százalékkal rosszabb volt.

(alfahir.hu)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Közlekedő Tömeg: a tavalyinál is súlyosabb a MÁV járműhelyzete

A tavalyi mélypont után tovább csökkent a MÁV-Start üzemképes, a nem villamosított vasútvonalakat kiszolgáló dízel-motorvonatainak száma – írja közleményében a Közlekedő Tömeg Egyesület. A közérdekű adatigénylésére kiadott járműállományi adataiból kitűnik, a járműhiányra hivatkozva elrendelt vasútbezárások sem voltak képesek a MÁV dízeljármű-gazdálkodását konszolidálni.

Tovább olvasom »