A nap témája: Magyarország is támogatja az új szankciókat, még ha mást is állít a kormány

Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország ellenzi a további szankciók bevezetését, Peter Stano külügyi szóvivő felidézte Josep Borrell külügyi főképviselő csütörtöki nyilatkozatát, amelyet Borrell 27 (ezt kétszer is elmondta) tagállam nevében tett. Ebben a következő szerepel: ,,partnereinkkel együttműködve a lehető leghamarabb további korlátozó intézkedéseket terjesztünk elő Oroszországgal szemben.”

Vagyis Magyarország is támogatta az új szankciókat szorgalmazó állásfoglalást. Ugyancsak csütörtökön hangzott el, hogy jelenleg nincs értelme találkozni és tárgyalni az orosz külügyminiszterrel. Erről szintén megegyeztek az unió tagállamai, sőt a ciprusi külügyminiszter éppen ennek nyomán mondta le Szergej Lavrovval már megszervezett találkozóját – írja a hvg.hu.

Nem úgy Szijjártó Péter: a magyar külügyminiszter pár órával az uniós közös álláspont után tárgyalt orosz kollégájával. Szijjártó meg is jegyezte, hogy egyedüli EU-s külügyminiszterként találkozott Lavrovval, aki egy Putyin-fotóval díszített helyiségben fogadta. Peter Stano szóvivő pénteken is megismételte, hogy

jelenleg nincs értelme kétoldalú kapcsolatba lépni Oroszországgal.

Hozzátette, éppen az elmúlt napokban bizonyította be Putyin a háború további eszkalálásával azt, hogy nem áll érdekben a béke.

Az Európai Bizottság egyébként nem kívánja kommentálni azt, hogy a magyar kormány konzultációt kíván indítani az Oroszországgal szembeni szankciókról. Eric Mamer szóvivő arra azonban felhívta a figyelmet, hogy az uniós szankciókkal kapcsolatos eljárásnak világos jogi keretei vannak, rendelkeznek róla az alapító szerződések és ezekben sehol sem szerepel az, hogy bármiféle referendumra szükség lenne.

(Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink