A nap témája: Magyarország mégis eleshet 7,5 milliárd eurótól

A helyreállítási alap Magyarországnak járó 5,8 milliárd eurós támogatását megkaphatja Magyarország – különböző feltételek árán –, ám a jogállamisági eljárás következtében 7,5 milliárd euró befagyasztását javasolja az Európai Bizottság az Európai Parlamentnek.

7,5 milliárd euró uniós támogatás felfüggesztését javasolja az Európai Bizottság a Magyarország elleni jogállamisági eljárásban, miután elégedetlen a kormány által tett korrupcióellenes vállalások végrehajtásával – számolt be a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) brüsszeli tudósítója. A lap forrásai szerint ezért a bizottság jövő szerdai ülésén fenntartja javaslatát, hogy a tagállamok képviselői a 7,5 milliárd eurót három különböző felzárkóztatási programból zárolják.

Az FAZ információi szerint Ursula von der Leyen bizottsági elnök a javaslatról kedden az Európai Parlament frakcióvezetőit informálta. A parlament többsége ugyanis azt szeretné, ha Brüsszel az EU kitartana a forrás felfüggesztése mellett. Az Unió intézménye az újonnan felállt Integritási Hatóság elnökhelyettesének, Holbusz Tímeának személyét is kritizálja, akiről megjegyezték, hogy a kormányzati apparátusból érkezett.

Ugyanakkor jóváhagyhatják majd az 5,8 milliárd eurós magyar helyrállítási programot, amelynek lehívásáról hosszú ideje tárgyal a kormány. Ennek kifizetését is feltételekhez kötnék: például végre kellene hajtani a vállalt igazságszolgáltatási, korrupcióellenes és a közbeszerzési eljárásokat érintő reformokat.

Mint arra a Portfolio.hu felhívta a figyelmet: a december 6-i tanácskozáson a pénzügyminisztereknek mindkét magyar ügyben minősített többséggel kell döntést hozni, tehát legalább 15 olyan tagállamnak kellene támogatnia a bizottsági javaslatot, amelyek együtt legalább az uniós összlakosság 65 százalékát képviselik.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Határ nyílik Kübekháza és Óbéba között

Jóváhagyta a román kormány a szerb–magyar–román hármas határnál található Kübekháza – Óbéba (Beba Veche) közúti határátkelő megnyitásáról szóló határozatot csütörtökön – közölte Mihai Constantin kormányszóvivő a héten.

Tovább olvasom »