A nap témája: Már az Európai Bizottságnál van a kínai akkugyárak veszélyeiről szóló jelentés

Egy a Reuters által megszerzett uniós jelentés szerint aggasztóan nő az EU függősége Kínától az akkumulátoripari termékek esetében. Az elemzés képezi majd az alapját az európai gazdasági biztonságról szóló megbeszéléseknek az uniós vezetők október 5-i, a spanyolországi Granadában tartandó találkozóján, ahol várhatóan nagy vita lesz arról, hogyan csökkentse az Európai Unió a kínai gyártók felé meglevő kitettségét.

A dokumentum rávilágít Kína növekvő globális érdekérvényesítő képességével és gazdasági befolyásával kapcsolatos veszélyekre: arra figyelmeztetnek a jelentés készítői, hogy Európa túlzottan függővé válhat Kínától a lítium-ion akkumulátorok és üzemanyagcellák tekintetében, amelyek az elektromos járművek és a megújuló energia tárolásának kritikus eszközei.

A jelentés szerint a Kínától való függőség 2030-ra jelentős energiabiztonsági kockázatot jelenthet az EU számára.

A dokumentum párhuzamot von a Kínától való potenciális függőség az akkumulátorok és üzemanyagcellák esetében, valamint az EU múltbeli, Oroszországtól való energiakitettség között, amelynek az ukrajnai konfliktus vetett csak véget.

Ez azt sugallja, hogy a következmények hasonlóan súlyosak lehetnek, ha nem tesz lépéseket az EU, ami rossz előjel a magyar akkumulátoriparnak is.

Az energetikai aggályok mellett a dokumentum a digitális technológiai ágazat sebezhetőségére is rávilágít. A dokumentum arra figyelmeztet, hogy 2030-ra a létfontosságú technológiák külföldi forrásoktól való függősége akadályozhatja az európai iparágak és szolgáltatások termelékenységének növekedését – számolt be a Reuters alapján a Portfolio.

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

43 éve hunyt el Zelk Zoltán, Baumgarten-, József Attila- és Kossuth-díjas magyar költő, prózaíró, 2012-től a Digitális Irodalmi Akadémia posztumusz tagja.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A nap képe

Így várjuk a turistákat Makón: térdig ér a gaz a Hagymaház előtti parkban, a sétány mellett.

Tovább olvasom »

Mindannyian tehetünk környezetünk védelméért

Az egészségtelen levegőminőség évente több mint 7 millió korai halálesetet okoz világszerte. Emellett a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbak az extrém időjárási események, amelyek számos emberi életet oltanak ki – hívja fel a figyelmet oldalán Leitner Szilárd.

Tovább olvasom »