A nap témája: Márciusban 17 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma Magyarországon

Az ígéreteknek megfelelően a héten megjelentek a legfrissebb adatok a magyarországi munkanélküliség helyzetéről. Eszerint

márciusban 281 ezerre nőtt az álláskeresők száma Magyarországon. A februári adathoz képest ez 17 ezer fős növekedést jelent,

vagyis a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásai azonnal érzékelhetők voltak, azonban részben ciklikus tényezők is közrejátszhattak az emelkedésben – hivatkozik a portfolio.hu a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adattáblájára (az NFSZ a megszokott elemzéssel nem jelentkezett).

Az álláskeresők aránya ugyanakkor csak mérsékelten emelkedett márciusban az aktív népességhez képest: 5,7 százalékról 6 százalékra.

Bár minden korosztályt érinti a leépítés, az álláskeresők legnagyobb csoportja az 55 év felettiekből került ki. A legnagyobb mértékben az alacsony végzettségűek veszítették el az állásukat, mintegy 9000-rel nőtt az esetükben a munkanélküliek tábora, felsőfokú végzettségűek közül viszont alig váltak munkanélkülivé.

Emlékezetes, a járványügyi veszélyhelyzetet a kormány március 11-én hirdette ki, s bár sokan vesztették el az állásukat, sokan vannak azok is, akik kényszerszabadságra kényszerültek, vagy csökkentett fizetés mellett dolgoznak.

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

94 éve született Hankiss Elemér, Széchenyi-díjas magyar szociológus, filozófus, értékkutató, irodalomtörténész.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Az elmúlt 4 évben titkolták a kórházi fertőzések adatait

2018 nyarán, emberi erőforrások miniszterévé kinevezése után nem sokkal Kásler Miklós a kórházi fertőzéseket nevezte meg az egészségügy egyik legakutabb problémájának, egyben azok visszaszorítását az elkövetkező időszak legfontosabb feladatának – emlékeztet a 444, ami arra is felhívja a figyelmet, hogy ez nem hogy nem történt meg, de az adatok transzparenciája és valóssága körül is számos probléma akadt.

Tovább olvasom »

2020-ban nettó 160 ezer forint volt az átlagbér Makón

2020-ban az egy főre jutó havi nettó átlagkereset hazánkban 210 585 Ft volt (ez 21%-kal alacsonyabb, mint a KSH által közölt, szűkebb körre vonatkozó adat (268 405 Ft). A GKI Gazdaságkutató Zrt. a NAV adatait felhasználva megvizsgálta a nettó keresetek alakulását a COVID járvány első évében. 

Tovább olvasom »