A nap témája: Mától búcsúzunk a posta által kézbesített napilapoktól és az egyszerhasználatos műanyagoktól is

Július 1-jétől, csütörtöktől számos szabályozás megváltozik. Az Mfor összeszedte a legfontosabbakat.

Július 1-jétől az európai uniós zöld útlevél Magyarországon is hatályba lép

– jelentette be korábban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az útlevél papíralapon a kormányablakokban lesz átvehető, elektronikusan pedig az ügyfélkapuból lehet majd kinyomtatni. Az uniós engedéllyel egyelőre nem rendelkező kínai és orosz vakcinák elfogadása egyelőre tagállamok közötti megállapodás kérdése marad.

Az NHP Hajrá! program kivezetését ellensúlyozandó, július 1-jétől négy új konstrukciót vehetnek igénybe a vállalkozások. Elérhető lesz a Széchenyi folyószámlahitel Go!, amely kétéves, 0,1 százalékos fix kamatozású, legfeljebb százmillió forintos hitelkeretet biztosíthat a gazdaság szereplőinek. A legnehezebb helyzetbe sodródott ágazatot segítő Széchenyi turisztikai kártya Go! maximum 250 millió forintos folyószámlahitel-keretet nyújt az érintett szereplőknek, a futamideje akár három év.

Ettől a hónaptól kezdve megszűnik az Európai Unión kívülről érkező, 22 eurót meg nem haladó értékű áruk áfamentessége is.

A július 1-jei dátummal a 22 euró alatti áruk áfamentessége szűnik csak meg, a vámmentességük nem. Az áruk behozatala 150 eurós összeghatárig – az alkoholtartalmú termékek, a parfümök és a kölnivizek, továbbá a dohány és a dohánytermékek kivételével – továbbra is vámmentes.

Szintén csütörtöktől a Magyar Posta megszünteti a napilapok kézbesítését is. Csak június 30-áig biztosították a napilapok, valamint a napilapot is tartalmazó lapcsomagok terjesztését, ezután a lapok kiadójának kell nyújtania a szolgáltatást előfizetőik számára.

Több szabály is módosul a nyugellátással kapcsolatban: változás többek között, hogy a nyugdíjtörvény eddig úgy rendelkezett, a megállapított nyugellátásról nem lehet lemondani. Július 1-jétől az új előírás szerint a megállapított nyugellátásról a megállapító határozat véglegessé válását követő 15. napot követően nem lehet lemondani.

Életbe lép az egyszer használatos műanyagokat tiltó rendelet, aminek értelmében több terméket is kivezetnek. Ezek:

  • egyszer használatos evőeszközök és tányérok
  • műanyag szívószálak
  • fülpiszkálók
  • léggömbök pálcikái
  • oxidatív úton lebomló műanyag termékek.

Az egyik leggyakoribb egyszer használatos műanyagfajta, a bevásárláskor használt nejlon zacskók esetében részleges forgalombahozatali tiltással és a díjtétel növelésével szeretnék csökkenteni a felhasználást júliustól. Várhatóan lesz hatása annak, hogy a jellemzően ömlesztett élelmiszerek csomagolására használt nejlon zacskók termékdíja 33-szorosára 57 forint/kg-ról 1900 forint/kg-ra emelkedik.

Júliustól a korábbinál szélesebb termékkörnél lesz kötelező használati útmutató, az esetek többségében viszont azt elegendő lesz online formában hozzáférhetővé tenni. Július 16-ától minden nem élelmiszer termékhez közérthető és egyértelmű, magyar nyelvű használati és kezelési útmutatót kell mellékelni. A külön jogszabályban vagy szabványban nem nevesített termékkörökre a magyar nyelvű használati-kezelési útmutató online is kiadható.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

86 éve hunyt el József Attila, Baumgarten- és posztumusz Kossuth-díjas magyar költő, a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakja.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink