A nap témája: Még a fideszesek szerint is rendszerszintű a korrupció itthon

A Medián által végzett közvélemény-kutatás során a hazai korrupció helyzetéről is kérdezték az embereket. A válaszadók között voltak Fidesz-szavazók is. 32 százalékuk gondolja úgy, hogy nem egyedi, eseti túlkapás, ha valakik saját zsebre dolgoznak Magyarországon, hanem központilag szervezett, rendszerszintű jelenség.

A közvélemény számára jól ismert üzletemberek, politikusok és családjaik nevét említették a résztvevők, akikről úgy vélik, nem szabálykövetően gazdagodhattak meg.

Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor és családja, Orbán Győző és Tiborcz István, valamint Szijjártó Péter, Rogán Antal, Szíjj László, Lázár János neve került elő. Illetve Gyurcsány Ferenc sem maradt ki a sorból.

Az ellenzéki szavazók 96 százaléka, a pártot választani nem tudók vagy nem akarók 81 százaléka úgy véli, hogy a korrupció jellemző az Orbán-rendszerre. Még a Fidesz-szavazók 22 százaléka is így véli, közülük 32 százalék szerint pedig nem egyedi esetekről van szó, hanem magára a NER-re jellemző, hogy tagjai tisztességtelenül gyarapodnak.

Majdnem mindenki úgy gondolja, hogy az oligarchák Orbán strómanjai. A válaszadók 77 százaléka „nagyon valószínűnek”, vagy legalábbis „elképzelhetőnek” tartja, hogy az oligarchaként ismert NER-es nagyvállalkozók – mint például Mészáros Lőrinc vagy Garancsi István – valójában Orbán Viktor strómanjai, azaz csak névleg birtokolják az Orbánnak összeharácsolt vagyont.. A fideszesek 37 százaléka ezt még 13 év NER-es fosztogatás után is kizártnak tartja.

A Medián szeptember 22. és 27. között készítette a felmérést 1000 fős reprezentatív minta telefonos megkérdezésével. A minta súlyozásos korrekció után tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és végzettség szerinti összetételét. A hibahatár mindössze ±3,5 százalék.

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

123 éve született Németh László (teljes nevén: Németh László Károly) Kossuth-díjas magyar író, esszéista, drámaíró, műfordító, 1998-tól a Digitális Irodalmi Akadémia posztumusz tagja.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink