A nap témája: Még Romániában is hamarabb lehet euró, mint nálunk

A román kormány 2026-ban belépne az euró „előszobájába” – idézte az Euractiv nyomán a Telex, Adrian Câciu román pénzügyminisztert, aki szerint a bevezetéshez végre kellene hajtani a nemzeti Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervet.

Ennek az az egyszeri uniós alap a forrása, amelynek vissza nem térítendő részét Magyarországnak nem fizetik ki, amíg a kormány nem teljesít 27 „szupermérföldkövet”, a hitelrészét pedig csak nemrég kérte.

Fenntartjuk, hogy az euróövezeti csatlakozás „horizontja” 2029, de ha 2026-ra teljesen felhasználnák a helyreállítási alapot, akkor Románia megkezdhetné a belépést az euróövezet „előszobájába”

– közölte Adrian Câciu.

Az euró bevezetésének egyik feltétele, hogy a jelentkezőnek legalább két évet kell eltöltenie az EU közös, ERM II-nek hívott árfolyammechanizmusában. Valószínűleg erre utalt a miniszter az „előszobával”.

A román nemzeti bank 2021-ben az euró 2029-es bevezetését tartotta valósnak, a nemzeti pénzintézet tanácsadója, Adrian Vasilescu néhány nappal a pénzügyminiszter előtt pedig arról beszélt, hogy jelenleg a gazdasági erőfeszítés túl nagy lenne és az euró bevezetése szinte lehetetlen.

A közös uniós fizetőeszköz bevezetésének legalább két évnyi ERM II. mellett megfelelő jegybanki szabályozás, valamint viszonylag alacsony infláció, költségvetési hiány és hosszú lejáratú kamatlábak is feltételei, azaz a kormánynak a költekezést és a pénzromlást is muszáj kordában tartania.

Legutóbb, idén januárban Horvátország vezette be az eurót, huszadikként a 26 erre kötelezett uniós tagállam közül. (A már EU-ból is kilépett britek mellett egyedül Dánia kapott felmentést, de például Svédország kihasználja, hogy a csatlakozás időpontját nem írja elő semmi.) A horvátokkal egyszerre, 2020-ban ERM II-be lépő Bulgária jövőre tervezte a csatlakozást, de ezt a belpolitikai bizonytalanság miatt halasztania kellett.

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink