A nap témája: Megháromszorozták nyereségüket a magyar bankok tavaly

Megtriplázták nyereségüket a magyarország bankok 2022-höz képest tavaly: 1374 milliárd forintos összesített nyereséggel zárták a 2023-as évet, ami új rekord, írja a Bank360.

Ez azt jelenti, hogy többet is kellett adózniuk, a 2022-es évhez képest 50-szer többet, összesen 123 milliárd forintot fizettek be az államkasszába. Ehhez egyéb költségek is társultak, a pénzügyi szervezetek különadójára 103,7 milliárd, az egyéb helyi adókra 70,5 milliárd, a tranzakciós illetékre pedig további 305,5 milliárd forintot kellett fizetniük.

A kamatbevételek is nagyot ugrottak, 2023 végére pedig elérték a 8 ezer milliárd forintot, ami egy év alatt 80 százalékos növekedést jelent. A kamatkiadások 112 százalékkal emelkedtek év végére az azt megelőzőhöz képest, és elérték az 5800 milliárd forintot. 9 százalékkal nőtt a bankok díj- és jutalékbevételei, de a ráfordítások is 11 százalékkal gyarapodtak egy év alatt.

A banki dolgozók bérei is emelkedtek: a bérköltségek 20, a személyes jellegű ráfordítások pedig 21 százalékkal nőttek egy év alatt.

A pénzintézetek hatalmas céltartalékokat halmoztak fel az orosz-ukrán háború negatív gazdasági hatásai miatt 2022-ben. Ezek nagy részét végül 2023-ban visszaírták, így az értékvesztés és céltartalékképzés a tizedére esett az előző évihez képest – ezen eddig 400 milliárd forintot profitáltak.

Mindezek ellenére is csak 3 százalékkal gyarapodott a bankok összesített mérlegfőösszege, ami emelkedés ugyan, de nem tudta követni az infláció mértékét. A hitelkövetelések pénzösszege ehhez hasonlóan csak 3,5 százalékkal tudott nőni,

a bankokban tárolt betétállományok pedig több mint 4 százalékkal csökkentek egy év alatt.

A Bank360 szerint lehetséges, hogy a rezsiárak miatt meglódult kiadások okozták a csökkenést, ahogy az is, hogy a háztartások nagyobb hozamot ígérő, állampapírokhoz hasonló befektetésekbe helyezték inkább a pénzüket.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Közlekedő Tömeg: a tavalyinál is súlyosabb a MÁV járműhelyzete

A tavalyi mélypont után tovább csökkent a MÁV-Start üzemképes, a nem villamosított vasútvonalakat kiszolgáló dízel-motorvonatainak száma – írja közleményében a Közlekedő Tömeg Egyesület. A közérdekű adatigénylésére kiadott járműállományi adataiból kitűnik, a járműhiányra hivatkozva elrendelt vasútbezárások sem voltak képesek a MÁV dízeljármű-gazdálkodását konszolidálni.

Tovább olvasom »