A nap témája: Megtiltották a kórházaknak, hogy új embereket vegyenek fel

Létszámstopot rendelt el az állami fenntartó a kórházaknál – írja a Népszava egy, a birtokukba került levélre hivatkozva. Az Állami Egészségügyi Ellátóközpont múlt pénteken értesítette arról a kórházigazgatókat, hogy november hatodika után visszavonásig csak megbízási szerződést köthetnek, de új jogviszonyt nem, ami azt jelenti, hogy nem vehetnek fel orvosokat és nővéreket sem. A korábbi, hasonló intézkedésekkel ellentétben még egyéni mentességet sem lehet kérni, ennek a szabályait ugyanis nem dolgozták ki.

A lap által megkérdezett kórházigazgatók először azt hitték, hogy a levél nem valódi, mert hivatalos jogforrásokban a hivatkozott rendeletnek nincs nyoma, de az állami fenntartó megerősítette, hogy egy nem nyilvános kormányhatározat alapján küldték ki.

Az ÁEEK nem válaszolt a lap megkeresésére. Az intézményvezetők szerint a döntés beláthatatlan következményekkel járhat az amúgyis hatalmas munkaerőhiánnyal küszködő intézményeknél: veszélyezteti a betegellátást és veszélyezteti a napi működést. A Népszava arra emlékeztet, hogy az utasítás értelmében azokat az új kórházigazgatókat sem vehetnék fel, akik nemrég nyerték meg a pozíciókra kiírt pályázatot.

A Jobbik szerint nem az egészségügyre kellene sajnálni a pénzt

Elképesztőnek nevezte az állami szolgáltató döntését Facebook-oldalán Lukács László György. A Jobbik országgyűlési képviselője azt írja, hogy Orbánék azért döntöttek a létszámstop mellett, mert drágának tartják az orvosokat és az ápolókat, miközben arról is döntöttek, hogy a kórházak elektromos autókat béreljenek. A politikus szerint elképzelhető, hogy

szimplán csak arra játszanak, hogy az általuk tönkre tett állami egészségügyet és annak kiszolgáltatott betegeit a haverok kezében lévő magánegészségügynek, azaz a fizetős egészségügynek játsszák át.

Lukács ugyanakkor azt is lehetségesnek tartja, hogy egész egyszerűen nem értik, hogy mit csinálnak. A Jobbik azt követeli, hogy ne az egészségügyben vezessenek be létszámstopot, hanem inkább államtitkároknál és a minisztériumokban, ha spórolni kell, akkor azt máshol tegyék:

ne az egészségügyre sajnálják a pénzt, hanem az elszabadult Várba költözésre, és felesleges luxus építkezésekre költsenek kevesebbet.

A kormány egyre gyengébben teljesít

Miközben az állami fenntartó létszámstoppal rendezné az egészségügy folyamatosan romló helyzetét, a kórházak folyamatosan keresnek új munkaerőt. Intézményenként legalább egy tucat pozícióba vesznek fel embereket, az esztergomi kórházban például több mint harminc pályázat van főorvosi, orvosi és szakdolgozói helyekre.

Az Orbán-kormány kilenc éve képtelen megszüntetni az egészségügyi ellátásban tapasztalható anomáliákat, és emiatt párton belül kialakult feszültség az elmúlt egy évben már a nyilvánosság számára is látható volt. Először Balog Zoltán korábbi humánminiszter beszélt arról, hogy Orbán Viktor ragaszkodik az egészségügyet is magába foglaló Emmi felépítéséhez, de ő miniszterként látta, hogy nem lehet ilyen formában hatékonyan dolgozni, ezért nem fogadta el a felkérést az újabb kétharmados győzelem után.

Utódjától az elmúlt pár hónapban több jogkört is megvontak, miután év elején lezavazták az általa kért százmilliárdos nagyságrendű egészségügyi pluszforrást a kormány tagjai. A folyamatos sikerkommunikáció ellenére egyre világosabb, hogy a tízparancsolatot tökéletes népegészségügyi programnak nevező Kásler Miklós sem tudja hatékonyan irányítani a többi közt

  • az egészségügyért,
  • a családpolitikáért,
  • a szociál- és nyugdíjpolitikáért
  • a gyermek- és ifjúságpolitikáért,
  • az oktatásért, ennek keretében a közoktatásért,
  • a kultúráért,
  • a sportpolitikáért,
  • az esélyegyelőségért

felelős szuperminisztériumot. Az Országos Onkológiai Intézet egykori igazgatójától a Belügyminisztérium és az Innovációs- és Technológiai Minisztérium is jogköröket vett át, de Palkovics László már az egészségügyi szakképesítések szervezését is elvenné Kásler Miklós tárcájától.

A Fidesz-holdudvar szokásos kötcsei találkozóján ugyan alig esett szó az egészségügyről, Orbán Viktor a Népszava beszámolója szerint azt mondta:

Kásler miniszter úr lehet mártír vagy nem mártír, de előbb vagy utóbb eredményeket kell felmutatnia.

(alfahir.hu)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

,,Nem szégyen attul tanulni, aki többet tud, szégyen megkötni tudatlanságban magát s nem tanulni.”

Tovább »

Egy friss Závecz-felmérés szerint 4%-al vezet az ellenzéki lista

Négy százalékos az előnye a közös ellenzéki listának a Fidesz–KDNP-vel szemben – derült ki a Závecz Research közvélemény-kutatásából. A felmérést az LMP pártalapítványa, az Ökopolisz Alapítvány rendelte meg, és november 2-12. között végezték kétezer ember megkérdezésével.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink