A nap témája: Minden idők legnagyobb második havi hiányát produkálhatja az államháztartás

2021 novemberében és decemberében soha nem látott hiányt halmozott fel az államháztartás, ennél azonban sokkal jobban indult az idei év, hiszen egyenleg többletet mutatott. Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszere 151,3 milliárd forintos többlettel zárt január végén – írja a Pénzügyminisztérium (PM) tájékoztatójában, amelyről az mfor.hu számolt be.

A tájékoztatásból kiderül, hogy a központi költségvetés 84,4 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 34,3 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 32,6 milliárd forintos többletet értek el az idei első hónapban.

A PM emlékeztet arra, hogy eredetileg a költségvetési törvény 5,9 százalékos uniós módszertan szerinti GDP-arányos hiánycéllal számolt, azonban a kormány ennél alacsonyabb, 4,9 százalékos hiánycél elérését tűzte ki, amelynek érdekében közel 755 milliárd forintnyi beruházás átütemezésére került sor.

A minisztériumi anyag hosszasan sorolja a kormány intézkedéseit, amelyek az idei évben léptek életbe – többek között a fizetések emelését, járulékkedvezményeket és más juttatásokat emel ki a PM –, arra viszont nem tér ki, hogy ezeknek milyen költségvetési hatásai lesznek. Az mfor.hu szerint a kormány döntéseinek előzetesen megismert költségvonzata miatt

jó eséllyel kijelenthető, hogy februárban az államháztartás minden idők legnagyobb második havi hiányát fogja produkálni.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink