A nap témája: Módosították a mérgező gyárakról szóló kormányrendeletet, de nem zárták ki az akkugyárakat

A múlt héten a kormány a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva elrendelte, hogy a környezetvédelmi hatóság a jogsértés megszüntetése érdekében határozathozatal helyett környezetvédelmi hatósági szerződést köthet az adott céggel. Azóta pontosították a rendeletet, de az akkumulátorgyárakat továbbra sem zárták ki.

A módosítással elméletben előfordulhat olyan, hogy a hatóság minden szabálytalankodó gyárral szerződést köt, ami után már egyiket sem büntetheti meg vagy zárathatja be. Vagyis míg egy határozatban a hivatal valami kötelező érvényűt fogalmaz meg, egy szerződés megkötése után ezt már nem fogja tudni megtenni.

A módosítás ellen azonnal tiltakozni kezdett egy rakat szervezet, köztük a WWF és a Greenpeace is. Később az Energiaügyi Minisztérium közölte, hogy nem is így értették:

„A kormány szándékai szerint ez a szabály csak működő kohászati üzemekre alkalmazható. Akkumulátorgyárakra nem. Az ezzel kapcsolatos pontosítás a következő héten a közlönyben megjelenik.”

A várt módosítás napokig nem jött, csütörtök este aztán egy külön közlöny érkezett az említett rendelet módosításával, amelyben meghatározzák, hogy a környezetvédelmi hatósági szerződést a környezetvédelmi hatóság tájékoztatása alapján a közigazgatás-szervezésért felelős miniszter kötheti meg.

A kohászati üzemekről viszont egyetlen szó sem esik a rendeletben.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink