A nap témája: Módosították a mérgező gyárakról szóló kormányrendeletet, de nem zárták ki az akkugyárakat

A múlt héten a kormány a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva elrendelte, hogy a környezetvédelmi hatóság a jogsértés megszüntetése érdekében határozathozatal helyett környezetvédelmi hatósági szerződést köthet az adott céggel. Azóta pontosították a rendeletet, de az akkumulátorgyárakat továbbra sem zárták ki.

A módosítással elméletben előfordulhat olyan, hogy a hatóság minden szabálytalankodó gyárral szerződést köt, ami után már egyiket sem büntetheti meg vagy zárathatja be. Vagyis míg egy határozatban a hivatal valami kötelező érvényűt fogalmaz meg, egy szerződés megkötése után ezt már nem fogja tudni megtenni.

A módosítás ellen azonnal tiltakozni kezdett egy rakat szervezet, köztük a WWF és a Greenpeace is. Később az Energiaügyi Minisztérium közölte, hogy nem is így értették:

„A kormány szándékai szerint ez a szabály csak működő kohászati üzemekre alkalmazható. Akkumulátorgyárakra nem. Az ezzel kapcsolatos pontosítás a következő héten a közlönyben megjelenik.”

A várt módosítás napokig nem jött, csütörtök este aztán egy külön közlöny érkezett az említett rendelet módosításával, amelyben meghatározzák, hogy a környezetvédelmi hatósági szerződést a környezetvédelmi hatóság tájékoztatása alapján a közigazgatás-szervezésért felelős miniszter kötheti meg.

A kohászati üzemekről viszont egyetlen szó sem esik a rendeletben.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Csanádi Ferenc szemléletváltást hozna Kiszomborra

Összefogás és a szemléletváltás a legfontosabb programom – fogalmazott szombati zárófórumán Csanádi Ferenc. A független polgármesterjelölt szerint Kiszombornak rengeteg lehetősége lenne a fejlődésre, ami nem is elsősorban pénz kérdése, hanem akaraté.

Tovább olvasom »