Két makói értékkel gazdagodott a megyei értéktár

A makói Települési Értéktár Bizottság 2023. februárjában két helyi érték, Galamb József munkássága és a Teknyőkaparó emlékezete felvételét javasolták a Csongrád-Csanád Vármegyei Értéktárba. A napokban kapták meg a határozatot arról, hogy a Megyei Értéktár Bizottság a két értéket beválasztotta a Csongrád-Csanád vármegyei értékek közé.

Galamb Józsefet nem kell bemutatni a makóiaknak, városunk szülötte több város meglátogatása után jutott el a Saint Louis-i autó világkiállításra. Ekkor határozta el, hogy Amerikában marad, 1905. december 11-én belépett az 1903-ban alapított detroiti Ford céghez. Hamarosan az alapító-tulajdonos, Henry Ford közeli munkatársa lett, s 1907-től a T-modell tervezésében már döntő szerepe volt.

Az autót, mely négy kerékre ültette Amerikát, 1908-tól 1927-ig gyártották. Több mint 15 millió darab készült belőle és az autógyártás forradalmasítója volt. A Fordson traktor tervezését szintén Galamb József kezdte el, aki 1932-ben volt utoljára itthon. A hosszú évtizedekig végzett megfeszített munka és egy szívinfarktus után 1944-ben kérte vezető állásából nyugdíjazását. 1955. december 4-én hunyt el Detroitban.

H. Kovács Mihály adatközlő szerint a Teknyőkaparó Makó szülötte volt, különösen a Szentlőrinc nevű városrészben és az Újváros lakói hivatkoztak rá. A világ sorsának alakulását éppúgy megjövendölte, mint azokat az erkölcsi tévelygéseket, amelyek a világ végének a kezdetét jelentik. A Teknyőkaparóhoz hasonló jóstehetséggel fölruházott népi hőst a magyar néprajzi szakirodalom nem ismer. Kétségtelenül történeti, valóságos személy volt, megnyilatkozásai alapján világot látott ember lehetett. Neve nem maradt fönn, csak a foglalkozása alapján emlegették.

Teknyőkaparó név Apátfalva, Bökény, Csanádpalota, Ferencszállás, Földeák, Királyhegyes, Kiszombor, Klárafalva, Kövegy, Magyarcsanád, Makó, Maroslele, Nagyér, Óföldeák, Szőreg, Tápé helységekben ismert. Az öreg Teknyős megnevezést Baks, Csanytelek, Dóc, Mindszent, Szegvár emlékező lakói használják. Akadtak, akik a keresztnevét is tudni vélték: Pista bácsi, János bácsi, Jani bácsi, István, Pétör bácsi.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

43 éve hunyt el Pilinszky János a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költője, Baumgarten-díjas, József Attila-díjas és Kossuth-díjas.

Tovább »

A nap idézete

58 éve hunyt el Tamási Áron,  Kossuth-díjas magyar író. Leggyakrabban az ún. népi írók közé sorolják.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink