A nap témája: Nagy a bizonytalanság a fesztiválok körül

Állami közbeavatkozás nélkül az idei fesztiválszezon is veszélybe kerül. Az egész szakma arra vár, hogy a kormány mikor hirdet ki a tavalyi nyárihoz hasonló rendezvényszervezési szabályokat – mondta el az InfoRádiónak Márta István, a Magyar Fesztiválszövetség elnöke.

Szerinte idén is lesznek fesztiválok, a bizonytalanság abban áll, hogy ezeket milyen keretek között valósítják majd meg a szervezők és az is, hogy milyen látogatottságra számíthatnak, ami egyértelműen a járványhelyzet kezelésén múlik majd.

Az engedélyeztetés az operatív törzsön, valamint a kormányzati intézkedéseken áll. Ennek ellenére a fesztiválszervezők egy része már szervez és tervez. A Magyar Fesztiválszövetség decemberi felmérése szerint az ágazati szereplők mintegy 32%-a egyelőre teljesen bizonytalan a jövőt illetően, 30%-uk vélhetően fenn tud maradni, miután több lábon áll, ezek elsősorban a gazdasági alapú fesztiválok. További 19%-uk is hasonlóan nyilatkozott, miután önkormányzati segítségre számíthatnak. 2 illetve 5%-uk azonban bizonyosan felhagy a fesztiválszervezéssel idén.

A fesztiválszövetség elnöke úgy véli, az érintettek nagyban számítanak a tavalyi évről ismert moratórium kihirdetésére, miszerint biztosan nem lehet majd bizonyos létszámú rendezvényt megtartani, továbbá arra is valamiféle állami kockázati garanciát remélnek, ha meg tudnák szervezni a rendezvényeket, de azok végül a pandémia miatt mégis elmaradnának.

Január 21-én a Magyar Fesztiválszövetség kérésére öt szervezet (Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége, Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetsége, Magyar Rendezvényszervezők és -Szolgáltatók Szövetsége, Music Hungary) elnöke ült össze, melyen annak adtak hangot: szükség van a jelen helyzetben az országos szervezetek szoros összefogására.

Márta István elmondta, a közös érdekek meghatározásán túl konkrét lépések előkészítése is zajlik azért, hogy meg lehessen hívni a közönséget akár kisebb-nagyobb rendezvényekre is. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Teljesítménytúra a töltésen

A Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség (CSMTSZ) 2022. január 22-én (szombaton) rendezi meg hagyományos téli teljesítménytúráját gyalogosok és terepfutók számára.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Leadta a népszavazási aláíróíveket az ellenzék

Az ellenzéki referendum aláírásgyűjtésében résztvevő szervezetek szerint a népszavazással visszaadják az embereknek a politikát. Képviselőik pénteken az Országház előtt tartottak sajtótájékoztatót, amelynek végeztével aktivisták élőláncával juttatták el az íveket a Kossuth térről a Nemzeti Választási Iroda közelben álló székházához.

Tovább olvasom »