A nap témája: Négyszer annyi pénzt fizet az állam az orosz gázért, mint amennyit beszedett a lakosságtól

Áprilisban közel négyszer annyiért vette meg a gázt az oroszoktól a magyar állami cég, mint amennyit itthon beszedett a lakosságtól a rezsicsökkentés keretében, így amikor majd ki kell fizetni az oroszoknak a gázszámlát, azon vaskos, akár 70 milliárd forint feletti összeg is szerepelhet – derül ki a Portfolio kalkulációiból.

A gazdasági portál úgy számolt, hogy áprilisban 317 forintot fizethetett köbméterenként a magyar állami gázkereskedő az orosz gázért a tőzsdén.Ezt a gázt utána 82 forintért értékesíthette a magyar szolgáltató, tehát 234 forintos vesztesége keletkezhetett a cégnek köbméterenként.

Korábban Orbán Viktor is elismerte, hogy a rezsicsökkentés nem egyszerű gazdaságilag. „A rezsicsökkentés egy nagyon nehéz pénzügyi konstrukció, az patikamérlegen lett kialakítva” – magyarázta pénteken a Kossuth rádióban. Gulyás Gergely szintén beszélt már a rezsicsökkentésről, pár hete ismertette, hogy évente nagyjából 1300 milliárd forintba kerül.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

43 éve hunyt el Pilinszky János a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költője, Baumgarten-díjas, József Attila-díjas és Kossuth-díjas.

Tovább »

A nap idézete

58 éve hunyt el Tamási Áron,  Kossuth-díjas magyar író. Leggyakrabban az ún. népi írók közé sorolják.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Közlekedő Tömeg: a tavalyinál is súlyosabb a MÁV járműhelyzete

A tavalyi mélypont után tovább csökkent a MÁV-Start üzemképes, a nem villamosított vasútvonalakat kiszolgáló dízel-motorvonatainak száma – írja közleményében a Közlekedő Tömeg Egyesület. A közérdekű adatigénylésére kiadott járműállományi adataiból kitűnik, a járműhiányra hivatkozva elrendelt vasútbezárások sem voltak képesek a MÁV dízeljármű-gazdálkodását konszolidálni.

Tovább olvasom »