A nap témája: Nem tudni, megmarad-e a nagycsaládosok gázárkedvezménye

Nem teljesen világos, mennyi lesz jövőre a nagycsaládosok gázár-kedvezménye, a vonatkozó rendeletben ugyanis az szerepel, hogy az eltérést csak 2022. december 31-ig kell alkalmazni – írja a 24.hu.

A nagycsaládosok gázárkedvezményénél eddig az volt a szabály (2011 óta), hogy akinek három gyereke van, az nem 41 040, hanem 61 560 MegaJoulig (MJ) kaphatta a gázt az I-es árkategória szerinti alacsonyabb áron, felette pedig a II-es árkategória szerint valamivel magasabb árát kellett fizetni. Tehát 20 520 MJ-nyi fogyasztásra lehetett pluszban igénybe venni az alacsonyabb díjszabást. Negyedik gyermektől gyermekenként erre jött még rá 10 250 MJ kedvezményes árú fogyasztás.

Amikor július 14-én a kormányinfón bejelentették az energetikai veszélyhelyzeti intézkedéseket, köztük azt, hogy az átlagfogyasztás felett piaci árat kell majd fizetnie a lakosságnak, Németh Szilárd rezsibiztos leszögezte, a nagycsaládosok eddig is élő gázártámogatási kedvezménye megmarad. Később a vonatkozó rezsirendeletben ki is derült, hogy egy háromgyermekes családnál nem évi 1729 köbméter gázfogyasztásig lesz rezsicsökkentett az ár, hanem 2329 köbméterig (azaz évi 600 köbméterrel többig), és minden további gyermeknél 300 köbméterrel emelkedik a limit.

A plusz 600 köbméter egyébként épp 20 520 MJ-nak feleltethető meg.

Augusztus 1-től így az lett a szabály, hogy az átlagfogyasztás (59 132 MJ) felett ugyancsak 20 520 MJ jár rezsicsökkentett áron a háromgyerekes családoknak (azaz összesen 79 652 MJ), és a negyedik gyermektől szintén gyermekenként plusz 10 250 MJ. De az erről rendelkező augusztus 5-ei kormányrendelet azt is kimondta, hogy ezt az eltérést csak 2022. december 31-ig kell alkalmazni. Ez alapján tehát egyáltalán

nem világos, hogy mi lesz jövő januártól, vagyis hogy mennyi lesz jövőre a nagycsaládosok kedvezménye.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Közlekedő Tömeg: a tavalyinál is súlyosabb a MÁV járműhelyzete

A tavalyi mélypont után tovább csökkent a MÁV-Start üzemképes, a nem villamosított vasútvonalakat kiszolgáló dízel-motorvonatainak száma – írja közleményében a Közlekedő Tömeg Egyesület. A közérdekű adatigénylésére kiadott járműállományi adataiból kitűnik, a járműhiányra hivatkozva elrendelt vasútbezárások sem voltak képesek a MÁV dízeljármű-gazdálkodását konszolidálni.

Tovább olvasom »