A nap témája: Népegészségügyi adót kap a müzli, a gabonapehely, a gyümölcspépek

Július 1-től a müzli, a gabonapehely, sőt még a spenótos töltött tészta után is adózni kell majd. A népegészségügyi termékadót ugyanis emelik, és emellett új árukra is kiterjesztik az extraprofitadókról szóló rendelet alapján – írja a Szabad Európa.

„A mostani jogszabályváltozás alapján az érintett termékkörökben minden olyan termék adóköteles lesz, amely hozzáadott cukrot tartalmaz, vagyis bármilyen mennyiségű hozzáadott cukortartalom esetén netát kell fizetni”

– mondta el a portálnak Szük Balázs, a PwC Magyarország adótanácsadó vezető menedzsere.

Szerinte az is újdonság, hogy az új szabályozásban a cukor és édesítőszer minden kombinációját lefedték. Így akik édesítőszerrel pótolnák a cukrot, azok is adókötelezetté válnak.

Új termékcsoport lett a csemege és az előrecsomagolt édes, sós tészta termékkör, ebbe tartoznak bele a

müzlik és a gabonapelyhek, kandírozott gyümölcsök, gyümölcspépek, a tészták közül a töltött tészták.

A neta-ból kikerülnek a jövedéki törvény szerinti alkoholok, a pálinka, whisky, rum és más szeszes italok. Ezekre a jövedéki adó szabályozásában emelték meg az adót.

Ugyanakkor nem lesznek adókötelesek a cukrozott tejtermékek, a kakaó, a túrórudi, a joghurt, a felvágottak, és a só és a cukor sem.

A netaadó-emelést a gyártók és forgalmazók az áraikba be fogják építeni.

,,Elég keményen meg fogja mindenki érezni a pénztárcáján… nagymértékű áremelés lesz”

– mondta el egy nagy élelmiszerláncoknak beszállító importőr vezetője. Szerinte: ,,Mi megemeljük az árat, az üzletlánc ráteszi a nem kicsi árrést, és erre jön még a 27 százalékos áfa. A vásárlók majd fogják a fejüket, hogy a kedvenc kekszük, müzlijük vagy tésztájuk miért lett hirtelen olyan drága” – tette hozzá.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink