A nap témája: Nincs itthon inzulinhiány, csak bizonyos termékeket nem lehet kapni

Hétfőn reggel nyilvánosságra került Takács Péter államtitkár levele, amiben júliustól kezdődően inzulinhiányra figyelmeztette a háziorvosokat. Azt írta, a készítmények felírása előtt célszerű lesz érdeklődniük a közeli gyógyszertáraknál, milyen gyógyszer elérhető, hogy a betegek ki tudják váltani azt.

Az inzulinhiány okaként Takács a humán gyártásban „bekövetkezett változásokra” hivatkozott a levélben, arra viszont nem tért ki, hogy meddig akadozhat az ellátás.

„Magyarországon 150 ezer beteg 39 féle inzulinkészítményt használ. Négy, humán inzulint tartalmazó olcsóbb termék gyártója bejelentette, hogy nagyobb haszna érdekében ezt a négy gyógyszert kivonja a piacról. Ezt a négy készítményt Magyarországon 14 ezer beteg használja”

– reagált közleményében a Belügyminisztérium.

A Belügyminisztérium szerint a mintegy 30 ezer beteg másik két cég humán inzulint tartalmazó készítményét alkalmazza, melyekből folyamatos az ellátás, a nagykereskedők megfelelő készlettel rendelkeznek, az ellátás nincs veszélyben.

A humán inzulint tartalmazó készítmények ugyanazt a hatóanyagot tartalmazzák, így a kivonásra ítélt termékeket használó betegek kezelése a másik két cég termékével biztonságosan folytatható. Az egyes készítmények közötti váltásnál szükség lehet az adagoló eszközök megváltoztatására is. Az adagoló tollakat szakorvos tudja támogatással felírni, illetve térítésmentesen beszerezhetőek a diabetológiai gondozókban. A humán inzulintermékek támogatásának finanszírozása biztosított, a közgyógyellátottak továbbra is ingyenesen jutnak a készítményekhez – írják.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Gyermeknapra Bohócdoktor csomagot kapott 25 gyermekkórház

A gyermeknap előtti hetekben a piros orros önkéntesek lelkesen dobozokba csomagolták a játékokat, írószereket, finomságokat tartalmazó ajándékokat, melyeket a Foxpost szállít ki a gyermekkórházakba. A tárgyi adományozás segíti a hosszabb ideig benn fekvő gyermekek számára a lelki egyben maradást.

Tovább olvasom »