A nap témája: Orbán iparfejlesztési programjához legalább 300 ezer vendégmunkás kell

Legalább 300 ezer embert külföldről kellene behozni az Orbán Viktor által nemrég bejelentett iparosítási programhoz – ezt mondta az RTL Híradónak a Portfolio.hu elemzője. Már tavaly is rekordszámú, több mint 70 ezer külföldi vállalt munkát Magyarországon.

A legutolsó adatok szerint januárban már majdnem 4 millió 700 ezren dolgoztak az országban, 46 ezerrel többen, mint egy évvel korábban. A KSH rekordközeli foglalkoztatást mért. Orbán azonban a Kereskedelmi és Ipar Kamara múlt heti évnyitóján azt mondta, hogy

Magyarországnak a következő egy-két évben szüksége lesz 500 ezer új munkaerőre. A miniszterelnök kormánya iparfejlesztési programjára hivatkozott.

Azt mondta, elsősorban a belső munkaerőpiaci tartalékokat mozgósítanák az új beruházásokhoz, másodsorban pedig a határon túli magyarokat. A Portfolio elemzése szerint a munkanélküliek, részfoglalkoztatottak és a nyugdíjasok egy része mozgósítható Magyarországon.

„100-150 ezer fő a mostani tartalékokból, magyarországi tartalékokból megoldható. Tehát a többi, legalább 300 ezer embert külföldről kellene behozni”

– mondta az RTL-nek Hornyák József, a Portfolio.hu makroelemzője.

Orbán múlt héten azt is hozzátette, hogy a vendégmunkások kizárólag ideiglenesen tartózkodhatnak Magyarországon. A szakértő szerint azonban a többség egyáltalán nem is akar itt maradni.

„Az Unión belül Magyarországon az egyik legalacsonyabbak az az átlagbérek, gyakorlatilag a sereghajtók közé tartozunk”

– mondta Nógrási József, a Trenkwalder Magyarország kereskedelmi igazgatója. A Portfolio kikérte a KSH vonatkozó adatait is. Ez alapján

tavaly nyáron rekordszámú, 70 ezernél több vendégmunkás dolgozott Magyarországon.

Eddig 17 Unión kívüli ország állampolgárainak foglalkoztatását könnyítette meg a kormány, például a Kolumbiából, a Mongóliából és a Fülöp-szigetekről érkezőkét.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink