A nap témája: Rekordösszeget költöttünk az év végi ünnepek alatt

Az Országos Kereskedelmi Szövetség számításai szerint decemberben a teljes hazai kiskereskedelmi forgalom túllépte az 1200 milliárd forintos összeget. Ez 5 százalékkal magasabb érték annál, amit egy évvel korábban mértek.

December 24-én a kora délutáni zárás előtt is számos vásárló válogatott több fővárosi boltban, ahol a rövidített nyitva tartás dacára kétszer annyi terméket adtak el, mint egy átlagos napon. Szilveszterkor is hasonlóan nagy volt az érdeklődés, több boltból szinte az összes pezsgőt elvitték. Kereskedelmi szakemberek tapasztalatai szerint egyébként az évi húszmillió darabos pezsgőforgalom felét november-decemberben értékesítik.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség becslése szerint ajándékokra mintegy száz-száztíz milliárd forintot költöttek 2019-ben a családok. Ennek nagy része iparcikk, illetve hagyományos ajándék. Az ajándékok köre alapvetően nem változott az elmúlt években.

A legnagyobb súlyt a műszaki cikkek képviselik, de népszerűek a könyvek, a játékok, az illatszerek, a ruházati és a lakásfelszerelési cikkek is.

A hagyományos bolti kereskedelem mellett egyre népszerűbb az internetes vásárlás is a fogyasztók körében – jegyzi meg Vámos György, a szövetség főtitkára. „A webáruházak piaci részesedése 2019 végére elérte a hat százalékot”–emelte ki. Hozzátette, hogy az iparcikkek húsz százalékát, azaz minden ötödik terméket a vásárlók már otthon, a számítógépükről rendelnek meg.

(hirado.hu nyomán)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink