A nap témája: Rengeteg elsős bukott meg idén

A 2022/2023-as tanévet az elsősök 5,2 százaléka kezdte évismétlőként. A Népszava megkeresésére a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) azt közölte, hogy a bukások aránya ezen az évfolyamon volt a legmagasabb. Mivel a KSH adatai szerint 94 342 gyerek járt első osztályba, az 5,2 százalék azt jelenti, hogy 4906 gyermek évismétlőként kezdte újra az iskolát.

A többi évfolyamon 0,7-2,3 százalék között volt a bukási arány. A lap szerint az elsősök kiugró bukási aránya összefüggésben lehet az Orbán-kormány három éve bevezetett intézkedésével, a hatévesek kötelező beiskolázásával. Az iskolaérettségről ugyanis már nem a szülő, az óvodapedagógus dönt, a tankötelezettség elhalasztását az Oktatási Hivatalnál külön kell kérvényezni.

Mivel sok gyermek éretlenül kerülhet be az iskolába, náluk hosszabb távon és nagyobb eséllyel alakulhatnak ki beilleszkedési, tanulási, magatartási problémák. Ezt látszik igazolni, hogy a tavalyi tanévben tovább, csaknem 60 ezerre nőtt a sajátos nevelési igényű (SNI) tanulók száma.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink