A nap témája: Rosszul állunk az ápolók utánpótlása terén is

A Magyarországot elhagyó orvosok száma 2012-ben volt a csúcson, akkor 1106-an döntöttek úgy, hogy külföldön gyógyítanak tovább, pontosabban ennyi embernek állítottak ki a szakképesítésük külföldi elismertetéséhez szükséges hatósági bizonyítványt – írja az Országos Kórházi Főigazgatóság információira hivatkozva a napi.hu.

Ez a szám aztán fokozatos csökkenésnek indult, 2020-ban 702-en kértek ilyen bizonyítványt, egy évvel később viszont már 733-an, tavaly pedig 789-en. Az igénylők között ott vannak azok a külföldiek is, akik orvostanhallgatóknak érkeztek az országba, majd tanulmányaik befejeztével pedig hazaindulnak. Ők 2022-ben 326 voltak.

Az elvándorlás ellenére emelkedik a rendszerbe belépő fiatal orvosok száma, igaz, nem túl meredeken, és a növekedés sem jelenti azt, hogy mindenhova jut elegendő orvos. Ezt már Páva Hanna, az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánerőforrás-fejlesztési Igazgatóságának vezetője mondta a Magyar Kórházszövetség tapolcai konferenciáján. Páva kitért az egészségügyi szakdolgozók helyzetére is, akik jóval rosszabbul teljesítenek utánpótlás kérdésében, mint az orvosok. 2017-2022 között az ápolók száma:

  • a 35-39 éves korcsoportban 11,6 ezer ápolóról 8,5 ezer ápolóra csökkent,
  • a 40-44 éves korcsoportban, 19 ezer főről 13 ezer főre mérséklődött,
  • az 50-54 éves korcsoportban pedig 15,4 ezer főről 18,9 ezer főre emelkedett.

Az adatokból kiderül az is, hogy a koronavírus-járvány óta az első ápolói szakképesítésüket szerzők száma is a felére csökkent. Míg 2020-ban valamivel több mint kétezren voltak, 2022-ben már csak 900-an.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

43 éve hunyt el Pilinszky János a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költője, Baumgarten-díjas, József Attila-díjas és Kossuth-díjas.

Tovább »

A nap idézete

58 éve hunyt el Tamási Áron,  Kossuth-díjas magyar író. Leggyakrabban az ún. népi írók közé sorolják.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Közlekedő Tömeg: a tavalyinál is súlyosabb a MÁV járműhelyzete

A tavalyi mélypont után tovább csökkent a MÁV-Start üzemképes, a nem villamosított vasútvonalakat kiszolgáló dízel-motorvonatainak száma – írja közleményében a Közlekedő Tömeg Egyesület. A közérdekű adatigénylésére kiadott járműállományi adataiból kitűnik, a járműhiányra hivatkozva elrendelt vasútbezárások sem voltak képesek a MÁV dízeljármű-gazdálkodását konszolidálni.

Tovább olvasom »

Gyermeknapra Bohócdoktor csomagot kapott 25 gyermekkórház

A gyermeknap előtti hetekben a piros orros önkéntesek lelkesen dobozokba csomagolták a játékokat, írószereket, finomságokat tartalmazó ajándékokat, melyeket a Foxpost szállít ki a gyermekkórházakba. A tárgyi adományozás segíti a hosszabb ideig benn fekvő gyermekek számára a lelki egyben maradást.

Tovább olvasom »