A nap témája: Rosszul állunk az ápolók utánpótlása terén is

A Magyarországot elhagyó orvosok száma 2012-ben volt a csúcson, akkor 1106-an döntöttek úgy, hogy külföldön gyógyítanak tovább, pontosabban ennyi embernek állítottak ki a szakképesítésük külföldi elismertetéséhez szükséges hatósági bizonyítványt – írja az Országos Kórházi Főigazgatóság információira hivatkozva a napi.hu.

Ez a szám aztán fokozatos csökkenésnek indult, 2020-ban 702-en kértek ilyen bizonyítványt, egy évvel később viszont már 733-an, tavaly pedig 789-en. Az igénylők között ott vannak azok a külföldiek is, akik orvostanhallgatóknak érkeztek az országba, majd tanulmányaik befejeztével pedig hazaindulnak. Ők 2022-ben 326 voltak.

Az elvándorlás ellenére emelkedik a rendszerbe belépő fiatal orvosok száma, igaz, nem túl meredeken, és a növekedés sem jelenti azt, hogy mindenhova jut elegendő orvos. Ezt már Páva Hanna, az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánerőforrás-fejlesztési Igazgatóságának vezetője mondta a Magyar Kórházszövetség tapolcai konferenciáján. Páva kitért az egészségügyi szakdolgozók helyzetére is, akik jóval rosszabbul teljesítenek utánpótlás kérdésében, mint az orvosok. 2017-2022 között az ápolók száma:

  • a 35-39 éves korcsoportban 11,6 ezer ápolóról 8,5 ezer ápolóra csökkent,
  • a 40-44 éves korcsoportban, 19 ezer főről 13 ezer főre mérséklődött,
  • az 50-54 éves korcsoportban pedig 15,4 ezer főről 18,9 ezer főre emelkedett.

Az adatokból kiderül az is, hogy a koronavírus-járvány óta az első ápolói szakképesítésüket szerzők száma is a felére csökkent. Míg 2020-ban valamivel több mint kétezren voltak, 2022-ben már csak 900-an.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Zajlik a makói szakrendelő felújítása

Uniós támogatással, csaknem 300 millió forintból korszerűsítik a járóbeteg-szakellátást a makói és a hódmezővásárhelyi kórházban – tájékoztatta a Hódmezővásárhelyi-Makói Egészségügyi Ellátó Központ az MTI-t.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Zajlik a makói szakrendelő felújítása

Uniós támogatással, csaknem 300 millió forintból korszerűsítik a járóbeteg-szakellátást a makói és a hódmezővásárhelyi kórházban – tájékoztatta a Hódmezővásárhelyi-Makói Egészségügyi Ellátó Központ az MTI-t.

Tovább olvasom »

A nap témája: Történelmi bűn, hogy a kormánynak továbbra sem számítanak a magyar kis- és közepes vállalkozások

,,A magyar nemzeti érdek elárulása az, amit a magát nemzetinek hazudó Orbán-kormány művel! Miközben a magyar családi, kis- és közepes vállalkozásokat a multikkal ellentétben nemhogy nem tekinti stratégiai partnernek a Fidesz, de válogatott módokon ellehetetleníti őket, a külföldi befektetőkkel egészen más a helyzet”- írja csütörtöki közleményében a Jobbik-Konzervatívok.

Tovább olvasom »