A nap témája: Sikertelen lett a tárgyalás, jöhet az újabb pedagógussztrájk

Kudarccal végződött a pedagógusok sztrájktárgyalása, ugyanis Nagy Erzsébet szerint már az egyeztetés elején kiderült, hogy semmilyen előremozdulás nincs a követeléseik kapcsán.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke a kormány képviselőjével történt keddi sztrájktárgyalás után elmondta, Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelésért felelős államtitkára szerint

jelenleg nincs kormányzati döntés arra vonatkozóan, hogy a központi költségvetésből átcsoportosítsanak a közoktatásban béremelésre, rendezzék az eddig ki nem fizetett túlórákat, továbbá csökkentsék a munkaterheket.

Nagy Erzsébet a Portfoliónak úgy fogalmazott, tehát egyetlen sztrájkkövetelésükre sem mondták azt, hogy bármiféle megállapodásra készen állnának. A szakszervezeti vezető aláhúzta, hogy néhány fontos dolog miatt tovább maradtak benn az egyeztetésen. Leszögezte, a sztrájkot szeptember elsejével folytatják, ám

sok kollégánk jelezte azt, hogy részt kíván venni a munkabeszüntetésben, azonban nem szeretné a sztrájkkal kapcsolatos nevetséges és megalázó játékot végigjátszani az intézményében.

Vagyis a sztrájk alatt nem tanítanának vagy folytatnának a törvényben előírt tevékenységeket, jelesül ,,még elégséges szolgáltatást“. Így ezen tanárok polgári engedetlenséget szerveznek, ebben azonban a szakszervezetek nem vesznek részt. A pedagógusok esetlegesen kieső munkabére ügyében viszont támogatják őket, és jogi segítséget is ígérnek, ha szükség lesz rá.

A legsúlyosabb retorzió az legfeljebb az egyhavi bér elvonása, de ennek is arányosnak kell lennie a kiesett munkaidőre nézve” 

– tolmácsolta a sztrájkolók jogait az elnök.

Nagy Erzsébet felhívta a figyelmet arra is, hogy szeptember 2-ára a diákok tüntetést szerveznek a tanárokért, és mindenkit biztatott az eseményen való részvételre.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Élő fákat vágtak ki Gerizdesen

A Soproni utcában (is) élő fákat vágnak ki az utcán – tájékoztatta a Makói Csípőst egyik olvasónk. A kérdésére, miszerint a háztulajdonos tud-e róla azt válaszolták: nem tudják ki a gazda, de nekik van egy listájuk. Ez közterület és kivágják a fákat.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: Petíció indul az őszi szünet elmaradása ellen

Az idei tanévben már biztosan nem lesz őszi szünet, a kormány pedig meghosszabbította a téli vakációt – ezt a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a Kormányinfón csütörtökön. Az Adom Diákmozgalom petíciót indított az őszi szünet elhalasztása miatt – tudta meg az ATV Híradója.

Tovább olvasom »

A nap témája: Orbán titokzatos külföldi forrástól kérne 11 ezer milliárd forintnyi hitelt

,,A szükséges pénzügyi forrásokat az Európai Unió megígérte. Ha a brüsszeli bürokraták mégsem adják ide azt a pénzt, ami Magyarországnak jár, akkor más pénzügyi forrásokból szerezzük be a szükséges összeget. Az erről szóló tárgyalásokat az Európai Unióval és más nemzetközi partnereinkkel el is indítottuk” – Orbán Viktor ezekkel a mondatokkal zárta a parlamenti őszi ülésszak nyitó beszédének (talán) legfontosabb részét. 

Tovább olvasom »