📺 A nap témája: Sok gólya pusztul el áramütésben nálunk

A magyarországi gólyák pusztulásáról készített videóriportot a BBC – szúrta ki a G7.

A brit közszolgálati csatorna háromperces riportjában arról számolnak be, hogy civilek több tucat halott fehér gólyát találtak az utóbbi hetekben Kelet-Magyarországon. A fokozottan védett madarak halálát áramütés vagy mérgezés okozta.

A videóban elmondják, hogy csak körülbelül minden tízedik villanyoszlop szigetelt a környéken, ami miatt évente akár 150 ezer madár pusztul el.

„A gólyák, ahogy elrugaszkodnának a póznáról, kitárják a szárnyukat, amely hozzáér a vezetékhez. A lábuk ilyenkor még hozzáér a pózna fém részéhez, és a hatalmas feszültségű elektromos áram átmegy az állat testén”

– magyarázta az egyre gyakoribb jelenséget Kiss Balázs, a Magyar Környezetgazdálkodási és Vidékfejlesztési Társaság nevű civil szervezet munkatársa.

A gólyák pusztulásának másik oka a szárazságból következő ivóvíz- és élelemhiány. A riportban olyan felvételek is vannak, amelyeken az éhező gólyák szeméttelepeken keresnek táplálékot. A tavak kiszáradása miatt az elpusztult madarak és halak lebomló testéből rengeteg baktérium toxikus anyagokat bocsát ki, Kiss szerint a gólyák ezen idegmérgek hatására fokozatosan lebénulnak.

A BBC a villanyoszlopok szigetelésével kapcsolatban megkereste az áramhálózatot üzemeltető, Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus Titász Zrt.-t. A cég azt válaszolta, tudnak a problémáról és elkezdtek dolgozni azon, hogy biztonságosabbá tegyék a hálózatot, szerintük két-három hónapon belül készülhetnek el a fejlesztések.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

45 éve hunyt el Kormos István, magyar költő, író, műfordító, dramaturg, kiadói szerkesztő; második felesége Rab Zsuzsa költőnő.

Tovább »

Szolidaritást vállaltak a JAG tanárai

Mint az ismert, ma, a pedagógusok világnapján kezdődtek azok a tiltakozások, amelyeket a pedagógus-szakszervezetek és a Tanítanék mozgalom felhívására szerveznek meg tanárok, diákok, szülők és a pedagógusokkal szolidaritást vállalók.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

📺 Varga Ferenc: Nonszensz, hogy egy kukásautón dolgozó sokkal többet keres, mint egy kezdő pedagógus

“Láthatjuk, hogy a kormány folyamatosan azzal hakzinik, hogy majd a következő három évben 10-10 százalékkal megemeli a bérüket. De azt gondolom, hogy nonszensz az, nem lenézve a szakmát, hogy egy kukásautón dolgozó sokkal többet keres, mint egy kezdő pedagógus, aki a jövő nemzedékét neveli gyakorlatilag” – mondta Varga Ferenc, a Jobbik országgyűlési képviselője az N1TV Képviselő vágta című műsorában.

Tovább olvasom »

A nap témája: Elszállhatnak a temetkezési költségek is

Az utóbbi években stabilan, kiszámíthatóan emelkedtek a koporsós és hamvasztásos temetkezési alapszolgáltatások árai. Egészen mostanáig, ugyanis „a hazai temetkezési szolgáltatók bajba kerülhetnek a gazdasági környezet radikális romlása miatt, emiatt pedig komoly áremelések várhatóak a jövőben” – közölte a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Egyesületének elnöke, Palkovics Katalin az rtl.hu érdeklődésére.

Tovább olvasom »