📺 A nap témája: Sok gólya pusztul el áramütésben nálunk

A magyarországi gólyák pusztulásáról készített videóriportot a BBC – szúrta ki a G7.

A brit közszolgálati csatorna háromperces riportjában arról számolnak be, hogy civilek több tucat halott fehér gólyát találtak az utóbbi hetekben Kelet-Magyarországon. A fokozottan védett madarak halálát áramütés vagy mérgezés okozta.

A videóban elmondják, hogy csak körülbelül minden tízedik villanyoszlop szigetelt a környéken, ami miatt évente akár 150 ezer madár pusztul el.

„A gólyák, ahogy elrugaszkodnának a póznáról, kitárják a szárnyukat, amely hozzáér a vezetékhez. A lábuk ilyenkor még hozzáér a pózna fém részéhez, és a hatalmas feszültségű elektromos áram átmegy az állat testén”

– magyarázta az egyre gyakoribb jelenséget Kiss Balázs, a Magyar Környezetgazdálkodási és Vidékfejlesztési Társaság nevű civil szervezet munkatársa.

A gólyák pusztulásának másik oka a szárazságból következő ivóvíz- és élelemhiány. A riportban olyan felvételek is vannak, amelyeken az éhező gólyák szeméttelepeken keresnek táplálékot. A tavak kiszáradása miatt az elpusztult madarak és halak lebomló testéből rengeteg baktérium toxikus anyagokat bocsát ki, Kiss szerint a gólyák ezen idegmérgek hatására fokozatosan lebénulnak.

A BBC a villanyoszlopok szigetelésével kapcsolatban megkereste az áramhálózatot üzemeltető, Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus Titász Zrt.-t. A cég azt válaszolta, tudnak a problémáról és elkezdtek dolgozni azon, hogy biztonságosabbá tegyék a hálózatot, szerintük két-három hónapon belül készülhetnek el a fejlesztések.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: Mínusz 5-10 fok között lesz az éjszakai hőmérséklet a héten

Alapvetően napos, de hideg idő várható a héten, csapadékra nem kell számítani. A legmagasabb nappali hőmérséklet a hét elején 0 Celsius-fok körül alakul, majd a hét közepétől lassan emelkedik a nappali felmelegedés mértéke, vasárnap kora délután már 3, 8 fok lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 5 fok között várható egész héten, a fagyzugos helyeken hidegebb is lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez vasárnap eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

Tovább olvasom »