A nap témája: Szijjártó közölte, Magyarország a világ második legnagyobb akkugyártója lesz

Magyarország jelenleg a negyedik legnagyobb akkumulátor gyártó hatalom a világon, de hamarosan a második helyre fog feljönni – erősítette meg a nyáron már pezdegetett kilátást a kínai Egy övezet, egy út konferencián szerdán Hongkongban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárca összefoglalója többek között ezeket hangsúlyozta a beszélgetésről:

  • az EU versenyképessége napról napra romlik, amit a miniszter szerint jól példáz az is, hogy tavaly Kína megelőzte a közösséget a bruttó hazai termék (GDP) terén. Emellett súlyos kockázatnak nevezte hosszú távon a világ ismételt blokkosodását, amely szavai szerint ,,a lehető legrosszabb forgatókönyv Közép-Európa számára”.
  • Az európai gazdasági fejlődés modellje eddig a fejlett nyugati technológiák és a könnyen elérhető, viszonylag olcsó keleti energiahordozók kombinációján alapult, azonban ezeket a kötelékeket egyesével vágják szét, és vannak olyan szereplők, akik az európai és a kínai gazdaság szétválasztását is szorgalmazzák.
  • A kétoldalú kereskedelem évi 875 milliárd eurót tesz ki . ,,Magyarország ezért még szorosabb, erősebb, sikeresebb és hatékonyabb gazdasági együttműködést sürget Európa és Kína között”
  • A kormány fontos stratégiai célja hazánk találkozási ponttá tétele a keleti és a nyugati vállalatok számára. Magyarország mára a kínai beruházások első számú célpontjává vált Közép-Európában, valamint az EU-ban elsőként csatlakozott az Egy övezet, egy út programhoz
  • Az akkumulátorokat az európai járművekhez szinte mind Kínában, Dél-Koreában és Japánban gyártják, így erős függőség alakult ki. Magyarország sikertörténetté vált ezen a téren, Németországon és Kínán kívül kizárólag hazánkban van gyártókapacitása mindhárom nagy német prémium autómárkának, és eközben a világ tíz legnagyobb elektromos akkumulátorgyártója közül is jelen van öt.

Bár nem derült ki az összefoglalóból, hogy mi alapján mondja Szijjártó a világ második legnagyobb akkumulátor gyártó nagyhatalmának az országot, de a nyári jelzések alapján ez valószínűleg a lakosságarányos összevetés alapján jön ki (nem pedig a legyártott akkumulátor kapacitások energiatárolási képessége alapján, ami GWh-ban teszi lehetővé az összemérést az országok között) – jegyzi meg a Portfólió cikke.

(Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink