📺 A nap témája: Szijjártó Péter nem tudott megnyugtató válaszokat adni a migránsmunkás-kérdésre

Kedden tartották Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter meghallgatását az Országgyűlés Gazdasági Bizottságában. A meghallgatáson felmerült a kérdés, hogy tulajdonképpen mit akar a kormány: a munkakeresők foglalkoztatásával, vagy Ázsiából behozott vendégmunkásokkal akarják megoldani a munkaerőhiányt. A bizottsági ülés után Z. Kárpát Dániel, a Jobbik-Konzervatívok alelnöke tartott sajtótájékoztatót.

Azt látjuk, hogy az ázsiai migránsmunkások gördülékenyen jönnek be az országba, de a magyarok kevesebb támogatást kapnak.

Rámutatott: Ha egy magyar ingyenes átképzési programban részesülhetne, elképzelhető, hogy be tudná tölteni azokat az álláshelyeket, ahova a Fidesz-KDNP iparszerűen hozza az ázsiai migránsmunkásokat.

Szerinte méginkább irritáló a lakhatás kérdése, hiszen miközben a magyar adófizetők pénzéből munkásszálló építési programot finanszíroz a kormány, ezeket egyre nagyobb hányadban távol-keleti vendégmunkásokkal töltik fel. Eközben ha egy magyar ember dolgozik ugyanilyen munkakörben, neki nem fizetik ezek a multi cégek a lakhatását és az étkeztetését, csak kap egy szerény fizetést, és abból mindent önmagának kell megoldania – tette hozzá Z. Kárpát Dániel.

Ez olyan, mintha az ázsiai migránsmunkás egyfajta a magyar adófizetők pénzéből támogatott lakhatási cafetériát kapna. A magyar pedig nem kapja meg ugyanezt.

A Jobbik-Konzervatívok éppen ezért szeretné ezt a rendszert felülvizsgáltatni, és leállíttatni azokat a munkásszálló-építéseket, amik most már kizárólag, vagy nagyon nagy mértékben harmadik világ beli vendégmunkások boldogulását szolgálják. A vissza nem térítendő támogatásokat a Magyarországon terjeszkedő multicégek szintén a magyar adófizetők pénzéből kapják, jellemzően olyan munkahelyek létrehozásáért, amit aztán ázsiai migránsmunkásokkal töltenek fel – mutatott rá Z. Kárpát Dániel.

Az ellenzéki párt a Magyar Kvóta névű javaslatával szeretné megoldani a helyzetet: ennek lényege, hogy csak és kizárólag olyan cég részesülhessen állami támogatásból Magyarországon, amely vállalja, hogy 90 százalékban az EGT belüli, tipikusan magyar munkavállalókat foglalkoztat. Ezt a „nemzeti minimumot” teszik le a parlament asztalára.

Bár a mai meghallgatáson nem sikerült kicsikarni a Fidesz-kormány álláspontját – tette hozzá a jobbikos politikus –, az elkövetkezendő hetekben megmutatják az országnak, hogy valójában ki van a magyar munkavállalók oldalán, ki védi az érdekeiket.

Az is ki fog derülni, hogy ki látja a munkaerőhiány megoldását az ázsiai migránsmunkások tömeges betelepítésében, és ki szemléli passzívan a magyarok kivándorlását.

Z. Kárpát Dániel leszögezte: a Jobbik minden esetben a szülőföldön való boldogulásra és a a magyar munkavállalók kiemelt érdekvédelmére helyezik a hangsúlyt, és ehhez tartják magukat hosszú távon is.

(alfahir.hu)

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink