A nap témája: Titkolja a kormány, mekkorát kaszált Mészáros és Szíjj autópályákat üzemeltető cége

18 milliárdnál kevesebbet fizet a Magyar Közút teljes autópálya-infrastruktúrájáért 35 évre az autópályákat üzemeltető koncessziós vállalat. A koncessziót Mészáros Lőrinc és Szíjj László cégei nyerték, viszont a szerződésnek azt a részét titkolja a kormány, amiből kiderülhetne, hogy mekkora nyereségre tehet szert a koncessziós cég – írja az Rtl.hu.

Január 31-én, kedden járnak le a tavalyi éves megyei és országos matricák. Főleg a tíznapos és a havi matricák drágultak jelentős mértékben, de az éves megyei, illetve országos matricák is többe kerülnek. 

Ezt nyilván nem hangsúlyozta a kormány amikor tavaly 35 évre a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztési Zrt.-nek adta az autópályák üzemeltetését, vele együtt a Magyar Közút kilencszáz dolgozóját és teljes infrastruktúráját. Hogy mennyiért, az eddig titok volt. Most azonban a Szabad Európa betekinthetett a szerződésekbe, amelyekből

kiderült, hogy kevesebb mint 18 milliárd forintért adta el a kormány az új cégnek a Magyar Közút minden ingatlanát, eszközét, készleteit és humán erőforrásait.

A szerződés szerint a magyar állam évente és kilométerenként 96 millió forintot fizethet a cégnek az autópályák karbantartásáért, felújításáért és fejlesztéséért.

A kormány azokat a mellékleteket nem adja ki, amelyekből kiderülne, mi befolyásolja, hogy mennyi pénzt fizetnek ki ténylegesen.

A magyar sajtóban felbukkanó két nevet, Mészáros Lőrincét és Szíjj Lászlóét nem tudta megcáfolni Szimicsku László a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztési cég szóvivője hónapokkal ezelőtt. Vagyis ők állhatnak azok mögött a magántőkealapok mögött, amelyek elnyerték a koncessziót. Most a szerződésekből hivatalosan is kiderült: valóban a két milliárdos kizárólagos tulajdonába került a hazai gyorsforgalmi úthálózat kezelése a következő 35 évre. A cég korábban azt mondta: a céljuk a szolgáltatás javítása.

A koncessziós szerződéseket egyébként vizsgálja az Európai Bizottság is, de részletekről egyelőre nem lehet tudni.

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink