A nap témája: Több európai párt kimondta, az Orbán-kormány miatt nem kapunk támogatást

Az Európai Parlament frakcióinak többsége hétfőn közös levélben bírálta Orbán Viktor magyar miniszterelnök kormányát, és felszólította az Európai Bizottságot, hogy ne adjon forrást az országnak – számol be az EUobserver.

A Kereszténydemokrata, a Szociáldemokrata, a liberális Renew és a Zöldek frakciója a kisebbik baloldali pártcsaláddal egyetemben arra figyelmeztetett, hogy a legújabb magyarországi törvényalkotási fejlemények

„továbbra is hozzájárulnak az uniós értékek aláásásához, valamint a jogállamiság, az alapvető jogok és a demokrácia romlásához”.

Az ominózus levélben egyöntetűen bírálták Orbán Viktor populista ,,nacionalista” kormányát, amiért megnyirbálta a magyar demokratikus szabadságjogokat, jelesül a tanárok véleménynyilvánítási szabadságát és sztrájkjogát, illetőleg csorbította az LMBT-személyek jogait is.

Az öt pártcsalád összesen 530 képviselőt reprezentál a 705 tagú EP-ben

és szintén kritizálták azt a törvénytervezetet, mely a névtelen feljelentők védelme mellett lehetővé teszi, hogy névtelenül jelentsék be azokat a személyeket, akik a házasság és a család alaptörvény szerint elismert szerepét vitatják. A vonatkozó törvényt a parlament kormánypárti többsége ugyan április 11-én elfogadta, de Novák Katalin köztársasági elnök még nem írta alá. Értékelése szerint a törvényjavaslat egyes elemei „a közösség tagjai közötti bizalmatlanság növelését szolgálhatják”.

Közös levelükben ezért felszólították a Bizottságot, hogy a hiányolt demokratikus elvek teljesüléséig tartsa vissza az Orbán-kormánynak szánt helyreállítási alap pénzeit.

Tizenöt uniós ország már bírósági eljárást indított Orbán Viktor kormányával szemben a szerintük az azonos nemű párokat érintő diszkriminatív politika miatt.

A lap felidézte azt is, hogy a figyelmeztetésre akkor került sor, amikor hétfő reggel Varga Judit igazságügyi miniszter és Didier Reynders, a Bizottság igazságügyi biztosa találkozott, hogy megvitassák a folyamatban lévő magyar igazságügyi reformterveket, amelyek célja több milliárd EU-s forrás feloldása.

Az igazságügyi reformok részét képezik annak a 27 mérföldkőnek, amelyek teljesítése esetén válik lehetővé a Magyarország helyreállítási alapjában megrekedt 5,8 milliárd eurónyi uniós forrás kifizetése, ugyanakkor előfeltételei a kohéziós támogatások korrupciós és jogállamisági aggályai miatti elakadásának is.

Fotó: Orbán Viktor miniszterelnök (második sor, b6) az európai uniós tagországok állam- és kormányfői kétnapos találkozójának első napján Brüsszelben 2023. február 9-én./MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Már a makói Sparban is elérhető a Munch-ételmentés

Féléves tesztelést követően mostantól valamennyi SPAR és INTERSPAR áruházban bekapcsolódhatnak a vevők a tudatos élelmiszermentés folyamatába a Munch-applikációval, amelyen keresztül akár 66 százalékkal olcsóbban, gyorsan és kényelmesen juthatnak hozzá jó minőségű élelmiszerekhez – írja közös közleményében a SPAR Magyarország és a Munch Europe.

Tovább »

📺 Makói nagycsoportos ovisok a biztonságos közlekedéssel ismerkedtek

Május 16-án indított útjára egy 10 állomásos road-showt a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet, az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatásával. Ennek részeként nagycsoportos óvodások számára szerveznek közlekedésbiztonsági programokat, ma a hetedik helyszínre érkeztek, Makóra.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: A hét elején még esőre számíthatunk

Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. A hét második fele szárazabbnak ígérkezik, csak elszórtan lehet zápor, zivatar, és a hőmérséklet csúcsértéke az átmeneti visszaesést követően a hét végére ismét megközelíti a 30 Celsius-fokot

Tovább olvasom »