A nap témája: Több mint 1,5 milliárd eldobható maszkkal szennyeztük idén az óceánokat

Több mint 1,5 milliárd eldobható maszk került idén a világ óceánjaiba, írja egy hongkongi központú környezetvédelmi csoport jelentése alapján a New York Post. Az OceansAsia szerint a koronavírus-járvány miatt 2020-ban elterjedt maszkok a vízbe kerülve rengeteg műanyaggal szennyezik a tengeri élővilágot. (Kiemelt fotó: Naomi Brannan.)

Egy globális piackutatás alapján kiderült, hogy csak idén 52 milliárd eldobható arcmaszkot gyártottak világszerte, hogy kielégítsék a járvány miatt kialakult szükségletet. Az OceansAsia számításai szerint ennek nagyjából 3 százaléka köt ki végül a tengerekben. Ráadásul a használt maszkokat szinte lehetetlen újrahasznosítani összetételük, valamint a szennyeződések és a fertőzések kockázata miatt.

A maszkok leggyakrabban a felelőtlen szemetelés miatt jutnak el az óceánokig. Akadnak olyanok, akik egyenesen a tengerbe dobják a használt maszkot, míg mások az utcán ejtik el. Utóbbiakat végül a szél fújja el egészen a tengerpartokig. További gondot jelentenek a nem megfelelően kialakított hulladékgazdálkodási rendszerek, valamint az is, hogy a megnövekedett szemét mennyisége miatt egész egyszerűen ezek a rendszerek túlterheltek.

A jelentés egyik legmeghökkentőbb kijelentése az, hogy

a 3-4 grammos maszkokból összesen 6800 tonnánál is több műanyag szemét gyűlhet össze végül, melynek lebomlása nagyjából 450 évet vesz igénybe.

Az OceansAsia szerint a műanyag mikro- és nano-részecskéi mellett a maszkok zsinórjai is halálos fenyegetést jelentenek az élővilágra: augusztusban egy miami strandon találtak madzagokba csavarodott haltetemet, míg Brazíliában egy elpusztult pingvin gyomrában találtak szájmaszkot.

A hongkongi tudósok úgy vélik, hogy érdemes lenne inkább kimosható textilmaszkokat viselni az egyszer használatosak helyett. Míg brit állatvédők korábban felhívták az emberek figyelmét, hogy mielőtt a szemétbe dobják a maszkokat, távolítsák el a zsinórokat, így a fenti balesetekhez hasonlók lehetősége minimálisra csökkenthető.

(szeretlekmagyarorszag.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Hétgólos meccsen nyert a Makó FC

A félidőben még 3-1-re vezetett az ESMTK csapata, majd a szünet után 8 perc alatt fordítottak a makóiak. A bajnokságból még két forduló van, a Makó FC a negyedik helyen áll.

Tovább »

Kálmán Olga lett a DK frakciószóvivője

Kálmán Olgát, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjét, korábbi műsorvezetőt, médiaszemélyiséget nevezte ki új szóvivőjének a DK frakciója – közölte a párt vasárnap.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: Komoly gazdasági és társadalmi hatásokat hozott a covid

Több daganatos illetve szív- és érrendszeri problémában szenvedő beteg maradt egészségügyi ellátás nélkül, és a gyerekek jelentős része lemaradt az iskolában a koronavírus járvány idején – többek között ez derül ki egy új tanulmánykötetből, amely a járvány gazdasági és társadalmi hatásait vizsgálja – hangzott el az ATV-ben.

Tovább olvasom »

A nap témája: Hatalmasat emelkedtek a mezőgazdasági árak

Márciusban nagy lendületet vett a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése, az egy évvel korábbiakhoz képest 37,4 százalékkal álltak magasabban, ami 12,5 százalékponttal több a februári 24,9 százaléknál. Az első negyedévben a mezőgazdasági termelői árak átlagosan 33,9 százalékkal nőttek a múlt év azonos időszakához viszonyítva, pedig már akkor is 13,0 százalékos volt az éves drágulás – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

Tovább olvasom »