Ez történt 2020-ban – február

Az év végén eljön a visszatekintés ideje. Második összeállításunkban február legfontosabb híreit olvashatják, a januárt pedig itt találják.

Az autópályán kóborló kutyákat mentettek a rendőrök

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának munkatársai két bajba jutott kutyát mentettek meg az M43-as autópályán, amelyek az úttesten szaladgáltak.

Búcsúzunk az ország mesemondójától: elhunyt Csukás István

Meghalt Csukás István – tudatta az Újszínház a Facebook-oldalán. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas költő, író 83 éves volt.

Dr. Molnár Róbert: Van itt pénz stadionra, propagandára, csak éppen az emberekre nincs

Kübekháza polgármestere arról számolt be, hogy ,,a kormány egy negyed stadionnyit, 40 milliárdot elvon a közfoglalkoztatásból, elvon a kiszolgáltatott emberektől, elvon a szótlan kisönkormányzatoktól, miközben mutatja a szép statisztikáit a prosperáló országról, meg a gazdasági növekedésről.”

Ultrakönnyű fülbemászó partyzenét játszik a WelcomeBack

WelcomeBack – szabadfordításban ,,Üdv újra“. Ez a neve annak az együttesnek, amit három makói énekes, Mágori Edó, Janicsek Roland és Solymosi Attila alapított. A csapatnak hamarosan megjelenik az első videóklipje is, terveikről először oldalunknak adott interjújukban beszéltek.

Fidelitas alakult Hódmezővásárhelyen

Talán még a fiatalok sem tudják, hogy mire vállalkoztak a Fidesz ifjúsági tagozatának létrehozásával. Elég csak arra gondolni, hogy a fideszes képviselőket, felnőtt embereket milyen nevetséges helyzetekbe kényszerítették a kommunikációs iránymutatással.

Az előző, fideszes városvezetés adósságai közel 900 millió forintos terhet jelentenek

Hódmezővásárhely 2020. évi költségvetésének összeállításakor kiemelt hangsúlyt fektettek a stabil, takarékos gazdálkodás megteremtésére, és a szállítói, illetve egyéb adósságállomány csökkentésére. Sajnos a korábbi évekhez kapcsolódó kötelezettségek teljesítése közel 900 millió Ft-os terhet jelent az idei évben az önkormányzat számára – közölte a Polgármesteri Hivatal gyorshír szolgálata.

2019 végére a Rádió 7 napi hallgatottsága 18,8% alá került

Úgy tűnik, Bayer Zsolt, Gajdics Ottó és DJ Jeszi megtette a hatását, közel 7%-ot esett a hallgatottsága a Hódmezővásárhelyen, Makón és Kisteleken foghadtó rádiónak néhány hónap alatt.

1,1 milliárd forintból épül kerékpárút Mezőhegyes és Csanádpalota között

A 11,75 kilométeres szakasz közvetlen kerékpárforgalmi kapcsolatot létesít a Mezőhegyesről épülő kerékpárúttal, összekapcsolja Pitvarost Csanádpalotával, és ezzel csatlakozik a Csanádpalotát Kövegy községgel összekötő már meglévő kerékpárúthoz. Az építés a Csongrád Megyei Önkormányzat Területi Operatív Programos pályázataként valósul meg.

,,Hamis képet festettek le a város pénzügyi állapotáról”

A mai testületi ülésen nem fogadták el a város és az önkormányzati cégek költségvetését, egy héttel elnapolták a tárgyalását. Az ülés után Mucsi Tamás ellenzéki önkormányzati képviselő sajtótájékoztatót tartott, ahol kifejtette: ez egy beismerés, hogy a Fidesz rosszul vezeti a várost és átverik a makóiakat.

A megyei közgyűlés fideszes alelnöke megint ,,feldíszítette” Hódmezővásárhelyt

Az Ádók János vezette Polgári Együttműködés Hódmezővásárhelyért Egyesület megint óriásplakátokkal rakta tele a várost.

Megkapták a zöld gombot a gimisek

A József Attila Gimnázium gombavatójával péntek este elkezdődött a középiskolai báli szezon Makón. Négy osztály, összesen 95 diákja kapta meg az éretlenséget jelző zöld gombot.

Íme a korrupcióellenes városvezetés 2020-as tervei

Bár a fideszes média gyakran hangoztatja, hogy Hódmezővásárhely vezetésének nincs ötlete a város irányítására vonatkozóan, ez egyszerűen nem igaz. Az évértékelő sajtótájékoztatón elhangzott számos terv az idei évre.

Hitelközvetítőnek adta ki magát egy nagylaki nő, 15 millió forintos kárt okozott

Huszonegy embernek összesen több mint 110 millió forint hitelt ígért egy nagylaki nő. Az ügyfelek közel 15 millió forintot fizettek neki ügyintézési díjakra, de senki nem jutott pénzhez. A csalás és más bűncselekmények miatt indult ügy vizsgálatát a rendőrség befejezte.

Szokatlan helyen, a királyhegyesi Száraz-érben bukkant fel egy áttelelő guvat

Évről-évre egyre több guvat telel a magyarországi halastavakon, mocsarakban. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai azonban most szokatlan helyen, egy keskeny vízfolyásban, a királyhegyesi Száraz-érben bukkantak rá a faj egy példányára – közölte honlapján a nemzeti park.

Megyei jogú városok ellenzéki polgármesterei találkoztak

Az ellenzéki vezetésű megyei jogú városok polgármesterei 2020. február 8-án Dunaújvárosban találkozták újra. A polgármesterek egyeztettek Cseh Katalinnal, a Momentum EP-képviselőjével, a Renew Europe frakciójának alelnökével – közölte Botka László, Szeged polgármestere.

Mágori András a Continental gyára előtt közteherviselés alól kibúvó multikról beszélt

A makói Fideszt nem zsarolhatják multicégek – ez volt a címe annak a cikknek, ami a fideszes makohirado.hu-n jelent meg Mágori András önkormányzati képviselő (Fidesz) csütörtöki sajtótájékoztatójáról. A cikket estére letörölték, azonban a Délmagyarország mai, nyomtatott számában megjelent a tudósítás.

Brutális elírás az önkormányzati ,,narancssárga” újságban

A makói adóforintokból fenntartott újság szerint ugyanazok hunytak el, akik házasságot kötöttek.

Kiss Imréné: remélem segíteni fognak ezek a kupakok valakinek meggyógyulni

A városvezetés megvalósította a testületbe be nem jutott, ellenzéki képviselőjelölt, Kiss Imréné javaslatát, kupakgyűjtőt helyeztek ki a városban. Kissné közösségi oldalán számolt be róla, hogy ő is dobott bele kupakot.

Ha a beígért fejlesztések nem indulnak be Makón, a polgárok majd elkezdenek gondolkozni

Hosszabb interjút készítettünk dr. Török Miklós korábbi makói, jelenleg megyei önkormányzati képviselővel. A DK-s képviselővel beszélgettünk a megyei közgyűlésről, a makói fejlesztésekről és az októberi választás eredményéről.

Mucsi Tamás a saját stúdiójukban kritizálta a makói televízió működését

Még csak február eleje van, de talán már megszületett az év beszélgetése: Mucsi Tamás ellenzéki önkormányzati képviselő több válaszát félbeszakította Kisistók Tímea, így már-már olyan érzésünk lehet, mintha az M1 egyik stúdióbeszélgetését néznénk.

Földeáki tűzoltó is szolgálatba állt a szegedi laktanyában

Múlt pénteken tett esküt, ma pedig már szolgálatra jelentkezett a szegedi laktanya öt új tűzoltója. Mindannyian sikeres vizsgát tettek a múlt szeptemberi képzés lezárásaként, sőt, egyikük – kiemelkedő tanulmányai eredményeinek köszönhetően – főigazgatói elismerésben is részesült.

A bíróság szerint Krupiczer Ferenc nem összeférhetetlen, hanem méltatlan képviselői mandátumára

Méltatlan képviselői mandátumára Krupiczer Ferenc önkormányzati képviselő Hódmezővásárhelyen – ezt mondta ki a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság. Az indoklás szerint Krupiczer ugyan időben megszüntette a Rádió Color adását, ezért az összeférhetetlenséget rendezte, viszont nem tájékoztatta időben a közgyűlést. Ha az ítélet jogerőre emelkedik, akkor előrehozott választást kell tartani.

Az ősszel visszalépett független polgármesterjelölt vezeti majd az összevont városi céget

Ismert: dr. Ember Alex oldalunknak megerősítette az indulását a választáson, majd a helyi Fidesz és médiája elkezdte mocskolni. A polgármesterjelölt végül visszalépett és még szeptember 25-én egy olyan tanulmányt készített el az önkormányzat megbízásával, ami a városi cégeket egy holdingba, egy központi gazdasági társaságba terelné be.  A szerdai testületi ülésen kiderült az is, hogy ő fogja vezetni az összevont céget.

Matolcsy nem engedi be az országgyűlési képviselőket a jegybankba

Két országgyűlési képviselő, a Párbeszéd színeiben politizáló Mellár Tamás és Tordai Bence február 7-én kereste meg levélben Matolcsy Györgyöt, hogy az inflációról és a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikájáról kapjanak tájékoztatást. A képviselők, hogy feltehessék kérdéseiket, időpontot kértek.

Tengeralattjáró ütközött a Titanic roncsába

Több mint egy évszázaddal azután, hogy egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt az Atlanti-óceán északi részén a Titanic, ismét balesetet szenvedett. A napokban jelentették be, hogy egy kétszemélyes tengeralattjáró ment neki a hajóroncsnak hat hónappal ezelőtt, miközben kutatást folytatott és dokumentumfilmet forgatott a legénysége.

Nincs költségvetés Makón – egy hét múlva tárgyalják újra

Elnapolták a város és az önkormányzati cégek költségvetésének elfogadását, március 4-én rendkívüli ülésen tárgyalják újra. Elsőnek délben szünetet rendeltek el fél 2-ig, hogy mit építsenek bele, hogyan alakítsák át a tervezetet, amiből 15 óra lett, majd bejelentette Farkas Éva Erzsébet polgármester (Fidesz), hogy elnapolják a döntést.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom széles együttműködést és új választási törvényt szorgalmaz

Szombaton tartotta kongresszusát a Mindenki Magyarországa Mozgalom Budapesten.

Mágori András: Mucsi Tamás ,,lelke rajta”, ha a Soros-ügynökök közé szeret tartozni

Azért jó, hogy az Orbán-kormány nem számoltatta el Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnököt, mert így folyamatosan lehet gyurcsányozni és riogatni vele. A mai testületi ülésen előkerült Soros György neve is.

Mégis eladó a magyar föld, több mint 13 ezer földterületet kínál eladásra a minisztérium

Nagyszabású földértékesítési programot indít az Agrárminisztérium – jelentették be hétfőn.

Magyarországról is fizették az elítélt macedón miniszterelnök médiáját

Nikola Gruevszki, miután hazájában szabadságvesztésre ítélték, 2018-ban menekült Magyarországra, ahol menekültstátuszt kapott. A Balkaninsight elemzése szerint a volt miniszterelnököt támogató médiumokat magyar tulajdonban lévő cégek tartották el hirdetésekkel – olvasható a hvg.hu lapszemléjében.

A Médiatanács pályázatának negyedik fordulójában is pénzhez jutott a Rádió 7

Tizenhét kereskedelmi, öt közösségi és három kisközösségi szolgáltató kap támogatást rádióműsorainak készítéséhez a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülésén meghozott döntése szerint – írja honlapján az NMHH. 

Tavaly mindössze egy beadott pályázatát utasították el Hódmezővásárhelynek

Ebből is látszik: attól hogy nem fideszes egy település vezetése, a pályázati támogatások ugyanúgy járnak.

Mágori András: Mi nem befolyásoljuk a sajtó működését

A képviselő szerint a makói Fidesz nem befolyásolja a sajtó működését, oldalunk, a Makói Csípős pedig csak Hódmezővásárhellyel foglalkozik ( 😀 😀 😀 ).

Ujjlenyomatok alapján azonosították a makói kettős gyilkosság elkövetőjét

A Makón és Csongrád megye területén élet- és vagyonelleni, erőszakos bűncselekményeket elkövetők ujjlenyomatainak tüzetes átvizsgálása során sikerült azonosítani a 15 évvel ezelőtti, makói kettős gyilkosság elkövetőjét – mondta a rendőrség főosztályvezetője pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Véderdőt telepítenek Szeged köré

Ezáltal tisztább lehet a levegő a városban. Ezt Makón Zeitler Ádám önkormányzati képviselő évek óta hangoztatja, de egyelőre nem állt a kezdeményezés mellé a városvezetés. 

A megyei közgyűlés már PET-palack mentes, Zeitler Ádám szeretné, ha Makón is így lenne

A fideszes többségű Csongrád Megyei Közgyűlésen műanyag palackok helyet kancsóban kapják a vizet a képviselők a környezettudatosság jegyében. Az ellenzéki Zeitler Ádám arról beszélt a legutóbbi testületin, hogy a makói üléseken is lecserélhetnék a PET-palackokat.

Bodrogi Gyula átvette az idei Páger Antal-színészdíjat

Bodrogi Gyula kapta idén a Páger Antal-színészdíjat. A művész vasárnap vette át a makói önkormányzat elismerését a Hagymaházban.

Feljelentést tesz Mirkóczki Ádám, amiért a Fidesz listázta az egri választókat

fénymásolt ajánlóívek és Kubatov-listák kerültek elő a polgármesteri hivatal egyik szekrényének mélyéről, amely alapján kiderül, hogy 2014-ben, az országgyűlési választásokat megelőzően Eger városában a Fidesz képviselőjelöltje, Nyitrai Zsolt érdekében törvénytelen módszerekkel listákat készítettek Eger választópolgárairól, azok személyes adataival, lakcímeivel, valamint a pártszimpátiájukra vonatkozó információkkal.

Mágori András azt szeretné, ha egész Makón olyan lenne a közvilágítás, mint a belvárosban

Reméljük, hogy nem a Korona mögötti sétányra gondolt, ahol hónapok óta nem sikerült kicserélni, kijavítani az izzókat.

Semmi különös: egy román sofőr mikrobusszal vontatott egy utánfutót, amihez egy autó volt kapcsolva

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának járőrei 2020. február 19-én 12 óra 30 perckor, az M43-as autópályán ellenőrizték a román honosságú járműveket.

Újabb év, újabb 40 ezer fővel csökkent a magyarok száma

Némileg javultak az adatok az előző évihez képest, de még mindig drasztikusan csökken a magyar lakosság száma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint.

Különleges diplomáciai úton járt dr. Berényi Károly

Hódmezővásárhely alpolgármestere a Magyarországi Japán Nagykövetségen járt, a japán császár őfelsége születésnapja alkalmából rendezendő nemzeti ünnepi fogadáson.

Kezdődhet a Rákosi úti körforgalom megtervezése

Az elkerülő és a Rákosi úti kereszteződésben az elmúlt években közel 50 baleset történt és négyen meghaltak. A Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. megkezdte a csomópont átalakításának előkészítését, az önkormányzat pedig tulajdonosi hozzájárulást adott egy békéscsabai cégnek a tervezés elindítására.

Elfogadták Hódmezővásárhely költségvetését, a fideszesek nem támogatták

Csütörtöki ülésén 15,328 milliárd forintos főösszeggel a közgyűlés elfogadta a hódmezővásárhelyi önkormányzat idei költségvetését.

A szemetelő külföldiek miatt hulladéktárolókat rakott ki Maroslele

Rengeteg a külföldi feliratos szemét az autópálya Maroslele és Makó közötti szakaszán. Hogy ezt a helyzetet kezeljék, két szemétgyűjtött helyezett ki az önkormányzat – tudtuk meg Drimba Tibor polgármestertől (független).

Végre! A makói fideszes képviselők elárulták, miért épül ennyi stadion az országban

Kikezdhetetlen következtetés: Kovács Sándor és Mágori András fideszes képviselők szerint régen templom, iskola épült, most stadion és a 2010-ig csődben lévő Magyarország építőipara haldoklott, ezért munkát kellett nekik adni. Mondjuk ennyi erővel kórházakat, kollégiumokat, bérlakásokat is építhettek volna.

Egy brutálisan gazdag tajvani milliárdos kapott magyar állampolgárságot Kövér Lászlótól

Így Frank Liu lett a leggazdagabb magyar.

Megszüntetnek 400 ingyenes belvárosi parkolóhelyet Szegeden

Négyszáz ingyenes, fenntartott belvárosi parkolóhely megszüntetéséről döntött pénteken a szegedi közgyűlés, amely emellett megvonta a parlamenti és önkormányzati képviselőktől, valamint a díszpolgároktól az ingyenes parkolás lehetőségét is – írja az MTI. 

Titkolt pénzeket osztogat a Magyar Turisztikai Ügynökség

Nem nyilvános pályázatok útján, egyedi döntésekre hivatkozva ad akár több száz millió forintra rúgó támogatásokat a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) – derítette ki a 24.hu.

A városi közbeszerzések lényeges árcsökkenéseket értek el a verseny megnyitásával

A napokban megjelent egy cikk az Átlátszó oknyomozó portálon, ami Hódmezővásárhely közbeszerzéseit elemzi az elmúlt időszakból. A cikk nem a korábbi árakhoz, hanem a becsült, vagy a költségvetésükben szereplő értékhez viszonyít – hívja fel a figyelmet az önkormányzat. Ehhez kapcsolódóan kiegészítették az Átlátszó cikkét.

A Hódmezővásárhelyi Gyermekegészségügyért Alapítvány is támogatja az agydaganatos Ivett kezelését

A Hódmezővásárhelyi Gyermekegészségügyért Alapítvány anyagilag támogatja a susáni nagylány gyógyulását, és erre buzdít minden segíteni tudó vásárhelyit is. Adományunk karácsonyra érkezett a Nyár utcában élő családhoz – közölte az alapítvány alapítója, dr. Berényi Károly.

Jobbik: A pánikot nem a tájékoztatás gerjeszti, hanem az, hogyha nem kommunikálnak a lakossággal

A Jobbik országgyűlési képviselője, Stummer János keddi sajtótájékoztatóján arra kérte a magyar kormányt, hogy hozza nyilvánosságra a koronavírus-járvány elleni intézkedési tervét. 

A növényvédelmi kategóriát is megnyerte Sipos Gazda

A közönségszavazás után a növényvédelem kategóriát is megnyerte a hódmezővásárhelyi Sipos József az agrotrend csoport Az Év Agrárembere versenyen. A díjátadón hétvégén tartották Egerben.

Letette a hivatali esküt Ádók János, a közgyűlés társadalmi megbízású alelnöke

A hódmezővásárhelyi Ádók János személyében új alelnököt választott idei első ülésén a Csongrád Megyei Közgyűlés. Most letette hivatali esküjét is.

Sikeres évet zárt a makói Szirbik Miklós Egyesület

Az egyesület február 13-án tartotta közgyűlését, amelyen a 2019-es esztendőt zárták le. A beszámolók alapján megállapítható, hogy eredményes évet hagyott maga mögött a 40 tagot számláló civil szervezet.

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Kiderült a makói Fidesz összes jelöltje

Lázár János feltöltött egy fotót az oldalára, amin rajta kívül kilenc fő látható, Farkas Éva mint polgármesterjelölt és még nyolcan, akik vélhetően a Fidesz képviselőjelöltjei lesznek Makón.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink