A nap témája: Több mint 4 ezer kisbolt zárt be tavaly

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint tavaly 4500-zal csökkent a kisboltok száma Magyarországon – írja a portfolio.hu. A gazdasági portál szerint így a kiskereskedelmi egységek száma 110 ezer alá csökkent.

A lap megjegyzi, tavaly a munkaerőhiány és a minimálbér 20 százalékos emelése miatt megnőttek a bérköltségek, a beszerzési árak csúcsokat döntenek, az energiaárak megsokszorozódtak, amit igyekeztek a vásárlókra hárítani a boltok, így 40-45%-kal emelkedtek az élelmiszerárak Magyarországon.

Kiemelték: ilyen magas, 4% feletti bezárási ráta az adatok 2005-ös vezetése óta nem született még.

Közel 1500 élelmiszer és italbolt zárt be, 1000-nél több iparcikkes húzta le a rolót, miközben csaknem 800 ruhabolt is tönkrement.

A boltok az év második felében már a vasárlóerő csökkenésével néztek szembe, mivel a reálbérek folyamatosan veszítettek értékükből, így az év végén már kevesebb mint 107 ezer bolt működött – jegyezték meg.

Ami pedig elszomorító, hogy a várakozások szerint

az idei év sem lesz jobb, a kiskereskedelmi forgalom zuhanása ugyanis az év elején erősödött fel, miután az infláció 25% fölé emelkedett

– teszi hozzá a lap.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

A legtöbb Spar sem nyit ki szenteste napján

A karácsonyi ünnepekre való nyugodt, békés odafigyelés érdekében a SPAR Magyarország december 24-én az INTERSPAR-okat és egyes bevásárlóközpontokban lévő SPAR és City SPAR szupermarketeket kivéve zárva tartja saját üzemeltetésű üzleteinek jelentős részét.

Tovább olvasom »