A nap témája: Többet kaszáltak öt év alatt a NER-oligarchák, mint korábban bárki

A Válasz Online összegezte a Mészáros-korszak első öt évének mérlegét. Ebből elsősorban az derült ki, hogy a gecizéssel véget ért Orbán-Simicska korszak után öt évvel a Simicska Lajos helyére tolakodók ma négyszer annyit (köz)pénzt vesznek ki a nagy közös kasszából, mint a Közgép-vezér egykori érdekeltségei.

A kormányzati körökben elegánsan „nemzeti nagytőkéseknek” nevezett Mészáros Lőrinc, Szíjj László, Garancsi István, Tiborcz István, illetve azok a befolyásos cégek és cégvezetők, akik a Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) gazdasági holdudvarához tartoznak, ma nagyságrendekkel nagyobb haszonkulcsokkal gyarapítják vagyonukat, mint korábban bárki aki a hatalom közelében sütögethette a pecsenyéjét.

A Válasz Online írása azért fókuszál építőipari érdekeltségekre, mert ebbe a szektorba szokás „átszivattyúzni” a legtöbb állami forrást. Míg a 2010 utáni Fidesz-időszak első felében az akkori egyeduralkodó Simicska Lajos Közgép Zrt.-je közel 500 milliárd forintos bevételre tett szert, addig a Mészáros, Szíjj, Garancsi és Tiborcz-féle, alapcsapat, már négyszer ekkora, vagyis 2000 milliárdos tételben játszhatott az utóbbi öt évben.

Simicska 6,8 százalékos haszonkulccsal dolgozott 2010-2015 között, a felcsúti lobbikör viszont már 15-16 százalékossal, miközben a függetlenebb (körön kívüli) építőipari vállalatok jellemzően 2-3 százalékos bevételarányos nyereséget tudnak csak realizálni.

A futball és a kormányzati média kapja a legtöbb visszaosztást

A szerző arra is felhívja a figyelmet, hogy az érintett cégekből áll a felcsúti Puskás Akadémia, az eszéki NK Osijek, a Mol Fehérvár FC, a Zalaegerszegi TE és a Tiszakécskei LC nevű futballcsapatok szponzori köre, de ezek a “magán”cégek reklámoznak havonta sok milliárd forint értkben a NER-kompatibilis sajtónál is.

Jut is, marad is, hiszen ezek a cégek a bevételekből legalább 220-230 milliárdnyi tiszta hasznot könyvelhettek el, ami éppen hétszer annyi, mint amennyit Simicska Lajos annak idején kaszált.

A Válasz Online azt is felidézte, hogy a hatalmi kör miként vette be a Balaton partját, miután az állam szakosított szervezete, a Magyar Turisztikai Ügynökség mindenki meglepetésére közzé tette a támogatási rendszert. Az viszont már senkit sem lepett meg különösebben, hogy a Fidesz, Tiborcz, Mészáros, Garancsi és Csányi tulajdonnevekkel körülírható felsőelitje a szálloda és mólófejlesztésre szánt közpénzek kétharmadát elszippantotta (138-ból 90 milliárd forintot).

Még az MSZP-SZDSZ kormányok egykori kedvezményezettjei is NER-kompatibilissé váltak

“Magyarországon államközpontú gazdaság alakult ki, amely frontálisan szembe megy a szabadpiaccal” – mondta Schöpflin György, a Fidesz–KDNP volt európai parlamenti képviselője a Válasz Online podcast adásában. Ezzel mintegy alátámasztotta azt a közismert tényt, hogy a kormányzati csúcsirányítók és a közbeszerzések legnagyobb nyertesei lényegében egy tulajdonosi körként működnek

Ugyanakkor van egy kisebb meglepetés is a Válasz Online értékelésében. A kormányzati nagy beruházások nyertesei közt ott van az osztrák Strabag és a Swietelsky-csoport, amely most erősebb szálakkal kötődik a NER-hez, mint az MSZP–SZDSZ-kormányok idején.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

76 éve született Máté Péter, magyar énekes, hangszerelő, zeneszerző és zongorista. Közel 150 dal szerzője és előadója. Dalai évtizedekkel halála után is nagy népszerűségnek örvendenek.

Tovább »

Centenáriumát ünnepli a makói Keri

Méltó módon szeretnék megünnepelni ezt a száz évet, számítanak az egykori keris diákokra is, részvétellel, vagy egyéb támogatással – hangzott el a HSZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium pénteki sajtótájékoztatóján.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink