Marad az idősáv a makói piacon; nőtt a munkanélküliek száma és nincs fertőzött a kórházban

Tizedik alkalommal tartott online tájékoztatót a veszélyhelyzet ideje alatt Farkas Éva Erzsébet. A polgármester elárulta, hogy június 20-ig marad az idősáv a piacon; a májusi adatok még nem ismertek, de április végén 620 regisztrált álláskereső volt a városban és nincs koronavírussal fertőzött a kórházban.

A már megszokott módon, pontokba szedtük a legfontosabbakat:

 • Valószínűleg megmarad az idősáv a boltokban, drogériákban, gyógyszertárakban. A Deák Ferenc utcai piacot május 27. óta a 65 évet betöltöttek 6-9 óra között látogatják. A piaci idősávokat június 20. után felülvizsgálják.
 • Hatósági házi karanténban 11 fő van Makón, rendőri intézkedés nem volt.
 • Az önkormányzati cégek, intézmények telephelyei várják a kormányrendelet kihirdetését, hogyan tudnak megnyitni.
 • A József Attila Múzeum skanzenje május eleje óta nyitva van, a múzeum teljes területe június 20. után nyílhat meg. Május 25. óta a könyvtár épülete előtt lehet könyvet kölcsönözni, belépni még nem lehet. Június 16-tól gyermektáborok rendeznek Makón is, összesen huszonkettőt, 20-25 fős csoportlétszámokkal.
 • A Maros-part egyre népszerűbb, főleg hétvégén. A kalandpart büféje látogatható és néhány játékelem is használható május 31. óta. A strand június 15-től kapott engedélyt augusztus 31-ig. A lombkorona sétányon végig lehet menni, de az óriáscsúszda még nem üzemel.
 • A Hagymatikumot is egyre többen látogatják, továbbra is a Szent János tér felől lehet bemenni. A főbejárat mellett lévő Nyugi bár megnyit június 13-án. Az 500 fős létszámkorlát érvényben marad a fürdőben.
 • Az Erdei János Városi Sportcsarnokot is egyre többen használják.
 • A központi konyhában 800 adag tízórai, uzsonna, ebéd készül naponta.
 • Az Időskorúak átmeneti gondozóházában nem volt fertőzött a járványveszély alatt, június 3-tól részlegesen feloldották a látogatási tilalmat.
 • A makói piac látogatási rendjének módosítására több javaslat érkezett az önkormányzathoz, de megvárják a június 16-i kormányrendeletet.
 • A makói kórházban nincs fertőzött beteg, de a koronavírusosak számára kialakított betegágyak fenntartása érvényben van. A szakrendelő intézetet egyre többen látogatják, szinte teljes körűen működnek az osztályok. Az elmúlt időszakban több millió forint értékben kapott adomány a hódmezővásárhelyi-makói kórház.
 • A vállalkozóknak szóló online konzultációra június 3-ig lehetett válaszolni és több százan küldték vissza az önkormányzatnak. Ezek feldolgozása zajlik.
 • Makón nőtt a regisztrált álláskeresők száma, 13-15%-al. Az április 20-i adatok szerint 620 fő volt a városban.
 • A polgármester újra kifejtette: az önkormányzati adóbevételek drasztikusan csökkenek idén. A szeptember 30-i határidőhöz kötött támogatások kifizetését ,,nagy valószínűséggel” nem tudják elindítani. Ugyanakkor nem állt le a Kálvin utcai rendelő építése, hamarosan elindul a Tulipán utcai felújítása és marad a bárányhimlő elleni oltás ingyenes biztosítása. Marad a makói mentők, katasztrófavédelem és a rendőrség támogatása is idén.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

67 éve született Máté Gábor, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, egyetemi tanár, érdemes művész.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Kevés a covid-tesztelés, a WHO egyre kevésbé lát tisztán

A koronavírus terjedésének nyomon követésére szólította fel a nemzetközi közösséget az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója kedden Genfben tartott sajtókonferenciáján. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz arra hívta fel a figyelmet, hogy az ENSZ szakosított szervezete egyre kevésbé lát tisztán a tesztelések csökkenő száma miatt.

Tovább olvasom »